сряда, декември 23, 2020

ДРЕВНИТЕ ХОРА МОЖЕ БИ СА СПЕЛИ ЗИМЕН СЪН, ЗА ДА ПРЕЖИВЕЯТ ЗИМАТА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Ако се съди по всичко, зимен сън спели не само мечките и пчелите, но и древните хора. Поне такава теория предлагат археолози от Гърция. Което обяснява много неща за нашия биологичен вид. Това, че понякога не искате да ставате от леглото и сте готови да се излежавате цяла седмица – не е просто мързел, а стара историческа традиция. Може да се каже – корени!

Пещерата Сима де лос Хуесос в Испания е истинска мечта за учения и една от най-сензационните находки в цялата история на палеонтологията

Тя не случайно е известна като „пещерата на костите“: в нея древните хора са осъществили санитарно погребение, хвърляйки в шестнадесетметрова шахта десетки свои съплеменници. Досега са намерени останките на двадесет и девет индивида.

В пещерата са погребани представители на така наречените хайделбергски хора, първите жители на Европа, които са я населявала почти преди половин милион години. Изследването на останките довело до множество потресаващи открития. Съвременните учени си правят например изводи, че хайделбергските хора са имали вече погребални церемонии, а значи и зачатъци на религия. За това може да свидетелства намереното сред костите каменно сечиво с необичайно червен цвят и жълти жилки – явно погребален инвентар.

Но заради обилието от толкова сензационни факти изследователите могат да изпуснат факти, които не се набиват толкова силно в очите. Неотдавна археолози от гръцкия Тракийски университет „Демокрит“ откриват, че в костите на хайделбергските хора от Сима де лос Хуесос има неочаквано голям дефицит на витамин D.

Излиза, че тези хуманоиди не са се излагали половин година на слънчева светлина.

Което е много нехарактерно за древните хора, които, както ни се струва, би трябвало да си търсят ежедневно прехраната на чист въздух. Но това е характерна черта за тези животни, които спят зимен сън.

„Тази идея може да изглежда безумна и е достатъчно безумна, за да стане истина“ – заявява Антонис Барциокас, един от изследователите.

По принцип хипотезата за зимния сън на древните хора не е толкова безпочвена. Хайделбергците са преживели един от най-ужасяващите епизоди на ледниковия период. Гръцките учени предполагат, че тези древни хора са се прибирали в пещерите и са изпадали в хибернация, спейки през цялата зима. Ако се съди по всичко, това е ставало в продължение на петдесет хиляди години.

При това трябва да знаем, че хайделбергските хора не са предци на човека (поне преки). Те са предци на неандерталците и са отделно разклонение, макар и много близко до нашето. Грубо казано, това са нашите древни братовчеди. Които, както вече знаем, са се справяли със зимната скука по-ефективно от нас – просто са проспивали зимата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.