понеделник, декември 07, 2020

ИСТОРИЯТА НА ДЖОН РОКФЕЛЕР, КОЙТО ЖИВЕЕЛ СКРОМНО, ПЕЧЕЛЕЛ МНОГО И НЕ СЕ СКЪПЯЛ ДА ПОМАГА НА ХОРАТА

ИЗТОЧНИК: ADME

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Името на Джон Рокфелер споменаваме, когато говорим за пари, богатство и власт. В нашите представи то се асоциира непременно с огромно състояние, макар че Рокфелер не приличал на съвременните олигарси и се отличавал със скромност и желание да помага на другите хора.

Ето няколко факта за него:

- Бъдещият милиардер Джон Дейвисън Рокфелер е второто дете в многодетно семейство. Родителите му отглеждат шест деца и съвсем не са богати. Майката е домакиня, бащата се занимава с търговия и рядко се завърта у дома, поради което семейство Рокфелер трябва да пести от всичко.

- Бащата на Джон, Уилям Рокфелер, се занимава с не съвсем законна дейност. Той нарича себе си билколечител и специалист по раковите заболявания. Уилям продава отвари, тинктури и елексири, и пътува с тях надалече по градове и села.

- От детството си Джон е свикнал с пазарните отношения, учи се от баща си да купува и продава. Когато става на седем години, момчето изкарва първите си пари, като угоява пуйки за продажба и копае картофите на съседите. Всичкио спечелено Джон събира грижливо в касичка и води сметка на доходите си в специално предназначена тетрадка.

- На тринадесет години Рокфелер сключва първата си финансова сделка: заема на свой съсед петдесетте долара, които е събрал, със 7,5 % годишна лихва.

- След като завършва училище, Джон Рокфелер постъпва в колеж, но скоро изоставя обучението. Той решава, че губи прекалено много време, завършва тримесечни счетоводни курсове и повече никъде не учи нещо специално.

- Джон получава първата си официална служба на шестнадесет години. Той започва работа като чиновник в транспортната компания „Hewitt & Tuttle“, а след три години и половина я напуска, за да сложи началото на свое предприятие и никога повече да не работи за други хора.

- Всичките си спестявания и около хиляда долара, които заема от баща си, Рокфелер влага в търговския бизнес. И на осемнадесет години става младши партньор в компанията „Clark & Rockefeller“.

- Страстта да печели пари се съпътства безпроблемно у Рокфелер с желанието да помага на другите. Той следва буквално библейската заповед и неизменно дава една десет част от своите доходи за благотворителност. Но помощта на предприемача е не само парична. Рокфелер заема доброволно длъжността писар в църквата и преподава в неделното училище.

- С нарастването на доходите на Джон нараствали и неговите дарения. Той не обръщал внимание на расовите и националните различия, които тегнат над хората в онези времена, дарявал пари на дружества на слепите, на сираци, на училища, откупува роби. Тепърва му предсти да стане много богат, но винаги е щедър.

- През 1859 г. Джон Рокфелер става един от съдружниците в нефтопреработвателната компания „Andrews, Clark & Company“, а след шест години купува компанията за 72,5 хиляди долара. Рокфелер и неговият съдружник Самюел Андрюс не жалят средства за развитието на бизнеса и към началото на 1866 година предприятието произвежда петстотин и пет барела нефтопродукти на ден – два пъти повече от аналогичните компании в Кливланд.

- На двадесет и три години Рокфелер се запознава с бъдещата си съпруга Лора Селестия Спелмън. Две години след запознанството си двамата се венчават, а след това живеят заедно шестдесет години и стават родители на пет деца.

- Икономичният Рокфелер дава за пръстена на своята любима сто и осемнадесет долара, което практически е за него истински подвиг, но сватбата на двамата млади е скромна.

- Рокфелер учи от рано своите деца да знаят цената на парите. Той им плаща да му острят моливите, да плевят лехите, да се занимават с музика и даже да бият мухи. Освен това всяко от децата му има тетрадка, в която записва приходите и разходите си.

- Създадената през 1970 година компания „Standard Oil“ се развива благодарение на Рокфелер с бързи темпове. Десет години след своето основаване тя става най-голямата в света. По това време в ръцете на Рокфелер са съсредоточени 95 % от целия добив на нефт в Америка.

- За борба с монопола на Рокфелер американското правителство е принудено да приеме закона на Шермън, който става първият антитръстов закон в САЩ. Милиардерът не е много смутен. Той раздробява „Standard Oil“ на тридесет и четири фирми, на които остава основен собственик.

- Освен нефтените компании Джон притежава шест парахода, девет банки, девет фирми за продажба на недвижимо имущество, шестнадесет железопътни и шест стоманодобивни компании и три портокалови горички.

- Въпреки огромното си състояние Рокфелер не е претенциозен към облеклото и храната си. Често носи един и същ костюм и предпочита обикновена храна. Много обича да яде хляб с мляко.

- Въпреки че е трудохолик, Рокфелер не забравя да се грижи за своето здраве. Милиардерът не пуши и не употребява алкохол, а денем по време на обедната почивка обича да подремне малко, за да възстанови силите си. Когато става на шестдесет години, Рокфелер делегира част от пълномощията си на свои заместници и с удоволствие отделя време за своите увлечения – голфа и карането на велосипед.

- Печелейки милиарди, Джон Рокфелер продължава да се занимава активно с благотворителност. С негови средства са основани Чикагския университет, Медицинският институт „Рокфелер“ и Комитета по всеобщо образование. По-късно заедно с един от синовете си предприемачът създав свой благотворителен фонд. До 1905 година Рокфелер отделя за благотворителност около сто милиона долара (около двадесет и четири милиарда по по курса от 2010 година).

- С напредналата старост Рокфелер оплешивява и се лишава от веждите си. За да изглежда достойно, той носи перуки. Казват, че имал над сто броя.

- И до ден днешен Джон Рокфелер се смята за най-богатия човек за цялата история на Земята. Списание „Forbes“ оценява състоянието му (преведено към еквивалента от 2007 година) на триста и осемнадесет милиарда долара. За сравнение: днес най-богатият човек в света, собственикът на „Amazon“ Джеф Безос, има състояние от сто тридесет и един милиарда долара.

- Джон Рокфелер има от дете две мечти: да доживее до сто години и да спечели сто хиляди долара. На практика и двете се осъществяват. Той притежава състояние от 1,4 милиарда долара (336 милиарда по еквивалента за 2010 година) и напуска този свят на деветдесет и седем години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.