събота, декември 19, 2020

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ГР. Д. НАЧОВИЧ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 367

Гp. Д. Начович до Панайот Хитов

Браила, 27 септемвр(и) 1868 г.

Господине Панайот Хитов в Белград

Писмото ви от 19 текущия [месец] приех и бързам да ви отговоря. Нашето предприятие със Стоянов отива добре; и се надявам да стане по-добро, отколкото се мислеше, но онова с Бакалина [1] и Балканите отива по-слабичко, но и то не е зле.

Радвам се, като виждам, че лаенето на нашите дипломати не ви прави впечатление и вие отговаряте с презрението, което те заслужават. Много добре казвате, че времето ще покаже кой какъв е. Аз съм на същото мнение и бъдете уверени, че ще постоянствам в нашето предприятие до последното си издихание.

Ваше писмо от 9 септем(ври) не съм приемал: то или се е загубило, или пък е в Букурещ, ако сте го изпратили през тоя град. Но във всеки случай побързайте да ми пишете за онези работи, които сте писали в това писмо, защото може то да е вече загубено.

Васил [2] отиде в Букурещ за нашата работа и чакам от него всеки час известие да ми каже какво е направил.

В очакване на вашия отговор ви поздравявам братски и съм ваш верен приятел

Г.Д.Н.

(П.П.) Вярвам, че сте приели на Бакалина от Гюргево писмото. Поздравете всички приятели без изключение.

Същия

Н.Б.II.А., п. 67. № 9023

Арх. т. I, № 4, стр. 440

БЕЛЕЖКИ

1. Д. Горов от Гюргево.

2. Левски.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.