събота, декември 12, 2020

ДЕВЕТТЕ ЖИВОТА НА ВАРЛАМ ШАЛАМОВ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

“Има като котката девет живота – тази поговорка не е вярна. За котката би било по-правилно да се каже – това същество има девет живота като човека“.

Човекът може да понесе много – много повече от това, което си мисли. Арести, доноси, наказателни забои, болнични легла. Почти двадесет години Варлам Шаламов води битка за правото си на живот и е уверен: човекът е по-издръжлив от всяко друго животно. Един от вариантите на автобиографията си той озаглавява „Моите няколко живота“ – Шаламов ги имал не по-малко от деветте на котката.

КОТКАТА М╠ХА

Шаламов се отнасял с котките търпеливо. Той обичал да разказва, че даже на знамето на Спартак била изобразена котка – символ на независимостта, спътничка на римската богиня на свободата Либертас. „Хората са на километри от котките, но вие можете да бъдете котка“ – казал веднъж Шаламов на своята приятелка Ирина Сиротинская. Висша похвала от неговите уста.

Шаламов нямал по-близко същество от черната котка Мỳха. Тя живяла с писателя до средата на 60-те години. Сложни времена: развежда се със съпругата си без възможност да живеят отделно, бедност, проблеми със здравето (обаждат се колимските времена), живот в периферията на литературния свят. Отдушник били вечерите в малката стаичка: Шаламов пишел на масата, а Мỳха мъркала на коленете му.

Мỳха била самостоятелна котка. Тя изскачала навън през отворения прозорец и се връщала когато сметне за нужно. Но веднъж Мỳха не се прибрала. Шаламов я търсел навсякъде – напразно. След няколко дена научил, че работниците, които поправят тръбите на двора, намерили умряла котка и я заровили в земята. Шаламов помолил да изровят Мỳха. Работниците отначало се присмели на стария чудак, но после все пак му помогнали. Писателят взел любимката си у дома, простил се с нея, измил я и я погребал на друго място. Не се знае какво е станало с Мỳха. Шаламов мислел, че е „застреляна от някой генерал“.

Шаламов с котката Мỳха

Борис Лесняк – който се запознал с Щаламов в колимската болница – снимал няколко пъти своя приятел с Мỳха. Лесняк си спомня: „Тази снимка с Мỳха муха имаше между другото няколко дубъла. На един от тях Мỳха излезе някак си с двойни очи. Варлам Тихонович беше много заинтригуван. Не можеше изобщо да разбере как се е получило това. А на мене подобно неразбиране ми се струваше забавно – при неговата разностранност и гигантска ерудиция“.

КОТКАТА НА РАЗДОРА

През 1962 година в списание „Новий мир“ излязла повестта на Александр Солженицин „Един ден на Иван Денисович“. Публикацията прославила името на автора по целия свят. Лидия Чуковская си спомня, че Анна Ахматова казала: „Тази повест тряб-ва да про-че-те и да научи наизуст всеки гражданин от всичките двеста милиона граждани на Съветския съюз“.

Шаламов също оценил високо повестта. В писмо до Солженицин той говорел за художествените достойнства на „Един ден...“, за успешните образи на героите. Шаламов нарекъл повестта достоверна, но с известни уговорки. Изобразявайки подробностите от лагерния бит, Солженицин допуснал няколко засечки. Така например Шаламов не може да разбере защо му е на главния герой лъжица. В истинския лагер от нея нямало нужда: супата била толкова рядка, че можела да се изпие от края на паницата.

Още едно недоразумение: в санитарната част, където попада Шухов, „даже мишки не драскаха – беше ги изловил до една болничният котарак, за това поставен“. Шаламов коментира без заобиколки: в лагера не може да има котарак – непременно ще го изядат.

Снимка от следственото дело на Шаламова

Пет години след публикуването на „Един ден...“ и две години след смъртта на Мỳха Шаламов пише разказа „Безименната котка“. Водейки сякаш полемика със Солженицин, той разказва за една ранена котка в арестантската болница, която оживява, укрепва и избавя отделението от плъховете. Но идиличният живот на котката и двете ѝ котенца не продължава дълго: криминалните ги сваряват на супа. Третото безименно коте, което попада при един рибар, скоро също ще намери гибелта си.

А за себе си Шаламов пише, че през целия си живот не е убил „нито една птица, нито едно животно“. Той мразел лова и казвал, че баща му – заклет ловец – така и не успял да го свикне с него.

Варлам Шаламов в дома за стари хора

Като резултат между Шаламов и Солженицин минала черна котка. Когато Шаламов се отрекъл от западните публикации на „Колимски разкази“, заявявайки, че животът „отдавна е снел тематиката им от дневния ред“, Солженицин отсякъл: „Умря Шаламов“. На свой ред Шаламов наричал Салженицин „занаятчия“ и „оръдие на студената война“.


От 1979 година Варлам Шаламов живее в дом за стари хора и инвалиди. Умира през 1982 година в пансион за хора с хронични психични заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.