ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVETYDAY
ПРЕВОД ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ
Историята на шоколада започва в Мезоамерика. Ферментиралите шоколадови напитки датират от 450 г. пр. н. е. Приготвян отначало само като питие, шоколадът се сервирал във вид на горчива течност, смесена с подправки или царевично пюре. Смятало се, че е афродизиак и дава сила на пиещия. Днес такива напитки са известни още като „чилате“ и се приготвят от местните жители в южната част на Мексико.
След пристигането ѝ в Европа през шестнадесети век към напитката се добавя захар и тя става популярна в цялото общество, първо сред управляващите класи, а след това и сред обикновените хора.
През 20-ти век шоколадът се считал за основен в дажбите на американските войници по време на война.
Думата „шоколад“ произлиза от класическата дума на науатъл (наричан още ацтекски език – бел. П. Н.) хocolātl и навлязла в европейските езици от испански.
По-долу следва колекция от невероятни пощенски картички, които показват реклами на шоколад между началото на миналия век и 20-те години.
“After all - Bournville Cocoa is the best!” |
Black Magic Chocolates |
Bovril Chocolate |
Cadbury's Chocolate |
Cadbury's Chocolates |
Cadbury's Cocoa |
Cadbury's Milk Chocolate |
Chocolat Delezpaul-Havez |
Chocolat Idéal |
Chocolat Klaus |
Chocolat Lindt |
Chocolate Amatller Barcelona |
Chocolate Areatller |
Chocolate La Avilesina, Fábrica de Chocolate y Comercio de Ultramarinos, Avilés |
Cioccolatini Perugina |
Cioccolato Venchi |
Fry's Cocoa |
Fry's Milk Chocolate |
Fry’s Cocoa |
L'Abeille d'Or Café |
La Rose |
Le Chocolat Fausta |
Meyers |
Schaal |
Suchard Chocolat |
Suchard Chocolat |
Suchard Chocolat |
Suchard Cioccolatto |
Terry & Sons Chocolate Confectionery |
Van-Houten's Cacao |
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.