сряда, ноември 11, 2020

КАКВИ СА БИЛИ КОТКИТЕ НА ВИКИНГИТЕ?

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Оказва се, че викингите обичали много котките. Всъщност имало моменти, когато ги избивали масово заради кожите им, но затова пък често ги вземали по време на пътешествия и кръстосвали с тях цялата Ойкумена. Корабната котка била за викингите толкова обичайно нещо, колкото набезите, и без пухкавия пакостник дракарът сигурно не би изглеждал толкова уютно.

През 2016 година в Оксфорд се проведе международен симпозиум по биомолекулярна археология. Само по себе си интересно събитие, но най-любопитен се оказа отчетът на група учени от различни страни, които отделили няколко години за изучаване на котките. По-точно те изследвали как именно човешката цивилизация ги е опитомила.

Биолозите проучили ДНК от намерени останки на 200 древни котки отпреди близо 15 хиляди до 300 години. В процеса на своята работа учените успели да добавят не малко доказателства, че котките са започнали да живеят с нас преди около 10 хиляди години. Първите земеделци пазели зърното в зле защитени хамбари, там прониквали гризачи, след тях дошли котките, които с времето привикнали към хората (и обратно). Но това е история, която вие най-вероятно сте чели в енциклопедиите.

Много по-увлекателна се оказа тази част от доклада, която е посветена на взаимоотношенията между викингите и котките. Тогава, през 2016 година, темата е само засегната, но предизвиква интереса и на други изследователи. Натуралистките Джули Биц-Торсен и Ан Биргит Годфредсен, проучващи видовото разнообразие на Скандинавия, се увлекли дотолкова от историята на северните котки, че ѝ посветиха отделно изследване.

В крайна сметка станало ясно следното: котките се появили в Скандинавия по време на железния век, през I-III столетие. Първоначално се срещали там рядко, явно трябвало да се аклиматизират. Затова пък към епохата на викингите (850-1050 година) мустакатите животни се размножили в региона и практически били вече навсякъде. При това котките не просто живеели там, те живеели охолно. Изследването показало, че котките на викингите били средно с 15% по-големи от днешните, но при това зъбите им били по-малки от зъбите на съвременните. С други думи – хранели ги прекрасно, явно живеели не с търсене на храна, а условията им на живот били по това време много добри.

Ако се съди по всичко, за викингите било крайно важно да спасят зърното от мишките и плъховете. Но котките се използвали и като източници на кожи. В околностите на полулегендарната крепост Нонебакен в Дания бил намерен кладенец, в който били хвърлени десетки котешки трупа. Всичките котки загинали не от собствената си смърт и – ако се съди по всичко, кожите им били одрани. Само си представете някой ярл с плащ от котешки кожи, застанал на носа на дракара – внушително по всяка вероятност зрелище.

Но котките се използвали не само за костюми и за пазачи на хамбарите. Според изследването на Биц-Торсен и Готфредсен викингите не се разделяли с тях и по време на своите плавания. Вероятно са ги вземали с цел да пазят запасите от провизии на дракарите и в лагерите. При това котките на северняците често бягали, така ме в крайна сметка успели да се размножат в Исландия и даже в Гренландия.

Не е изключено да се вземали котките със себе си и като домашни любимци. Макар че това било по-сложно отколкото днес: викингите смятали котките за символ на яростта и войнствеността. Така че в онези времена те явно не са били така дружелюбни. Сред скандинавските легенди се е запазила даже легендата за Йолската котка – огромно чудовище, което изяжда или издрасква до смърт тези, които са били мързеливи и не са успели да си изплетат ръкавици и чорапи за зимата (да, за викинга не било срамно да си изплете ръкавици).

Викингите не само вземали котки по време на своите приключения, но ги носели в къщите си и от други страни. Най-често от Средиземноморието (смятали се за доста ценен трофей) или от Шотландия. При което шотландските котки можели да се мерят с местните по войнственост и необузданост, за което се ценели. Показателно е, че котките на северняците запазили някои особености на дивите си прадеди – вероятно това била уникална популация, от която в наши дни са останали норвежките горски котки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.