сряда, август 26, 2020

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СБХ

До господин Любен Генов,

Председател на съюза на българските художници

Уважаеми господин Генов,

Съвсем в покрайнините на село Антон, Софийска област, до рекичката Дълбок се намира паметник, придружен с каменен надпис (частично изгубил се), който съобщава, че паметникът е поставен от близките на наш сънародник, убит при сраженията край река Драва.


Ако се съди по стилистиката на паметника, изобразяващ скърбяща майка, може да се предположи, че има вероятност той да е дело на именития наш скулптор академик Иван Лазаров.


Явно обаче от община Антон няма никаква заинтересованост да бъде установено дали това е така, или става въпрос за произведение на друг, неизвестен скулптор.

Ето защо се обръщаме към Вас с молба за съдействие от страна на Съюза, чийто Председател сте, да бъдат изпратени експерти, които да установят дали авторството на въпросната скулптора е наистина на академик Иван Лазаров.

Защото, ако това е така, мястото на скулптурата най-малко се полага да бъде в края на село Антон.

С най-добри пожелания:

Дойчо Иванов - тел. ................,

Павел Николов - тел. ................

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.