събота, август 22, 2020

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ – 1967 ГОДИНА – ФИЗИОЛОГИЯ ИЛИ МЕДИЦИНА – ДЖОРДЖ УОЛД

Джордж Уолд (George Wald)

18 ноември 1906 г. – 12 април 1997 г.

Нобелова награда за физиология или медицина (заедно с Рагнар Гранит и Холдън Кефър Хартлайн)

(За откритията му, свързани с основните физиологични и химични зрителни процеси в окото.)

Джордж Уолд е роден в Ню Йорк, син е на родители емигранти: Исаак (англ. Айзък – бел. П. Н.), дошъл от село, намиращо близо до Пшемишл, тогава австрийска територия (днес полска – бел. П. Н.), и Ернестин Розенман от малко село, разположено недалече от Мюнхен, Бавария. Уолд посещава държавни начални и средни училища в Бруклин и получава през 1927 г. бакалавърска степен от колежа „Вашингтон“ към Нюйоркския университет. След това започва да работи върху дипломна теза по зоология в Колумбийския университет и е удостоен със степента доктор през 1932 г. През този дипломен период е студент и научен сътрудник на професор Селинг Хеч.

След като става доктор, Уолд получава стипендия от Националния изследователски съвет по биология (1932-1934). Това му позволява да работи в лабораторията на Ото Варбург в Берлин и именно тогава Уолд открива за първи път наличието на витамин А в ретината. Витамин А е изолиран съвсем наскоро в лабораторията на Паул Карер в Цюрих и Уолд заминава там, за да довърши своите изследвания. След това работи известно време в лабораторията на Ото Майерхоф в института „Кайзер Вилхелм“ в Хайделберг. През втората година от стипендията ученият прави изследвания в лабораториите на катедрата по физиология в Чикагския университет.

Уолд заминава през есента на 1934 година в Харвард, за да преподава биохимични науки и се установява завинаги там: като инструктор и преподавател по биология (1935-1939); като факултетен инструктор (1939-1944); като доцент (1944-1948) и като професор по биология (от 1948 г.). Гостува като професор по биохимия в Калифорнийския университет през лятото на 1956 г.

През 1939 г. Уолд получава наградата Илай Лили за фундаментални изследвания в областта на биохимията от Американското химично дружество. През 1953 г. е удостоен с наградата Ласкър на Американската асоциация за обществено здраве „в знак на признателност за изключителните му открития в областта на биохимията със специален акцент върху настъпващите изменения, свързани със зрението и функцията на витамин А“. През 1055 г. Уолд е удостоен с медал на Асоциацията за изследване в областта на офталмологията, а през 1959 г. – с медала Ръмфорд на Американската академия на изкуствата и науките. През 1966 г. получава медала Айвс на Американското дружество по оптика, а през май 1967 г., заедно със съпругата си Рут Хъбърт, медала Пол Карер на университета в Цюрих. През 1067 г. е удостоен с мемориалната награда Дъкет Джоунс на фондация „Уитни“.

Уолд е избран за член на Националната академия на науките през 1950 г. и на Американското философско дружество през 1958 г. Той е член на Американската академия на изкуствата и науките в Бостън и на Американското дружество на оптиците. През 1963-1964 г. е стипендиант на „Гугенхайм“, работейки една година в Кеймбридж, Англия.

През 1957 г. Уолд получава почетна степен от университета в Берн; през 1958 г. става почетен доктор на Йейлския университет, през 1962 г. – на Уеслианския университет, а през 1965 г. – на Нюйоркския университет.

Уолд е член на Американското дружество на биохимиците и на Американското дружество по оптика.

Превод от английски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.