четвъртък, август 13, 2020

ДЕЦАТА КАТО ПОСЛЕДНО ОРЪЖИЕ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (“НОВАЯ ГАЗЕТА“)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Каква е разликата между Янукович и Лукашенка [1]

Първо. Изборите в действителност бяха спечелени от Циханоуская.

Тя победи с разгромяващ резултат, ако се съди по протоколите от тези избирателни комисии, в които изборите не бяха фалшифицирани или бяха фалшифицирани малко. Избирателна комисия Менск 1 – 71,99%, Менск 37 — 70, 96%, Менск 70 — 79,54%, Менск 10 — 65, 25% и т. н.

Второ. След всичко това Лукашенка се обяви за победител, ЦИК каза, че за него са гласували 80%. Хиляди хора, излезли на улицата, бяха жестоко пребити, а диктаторът впоследствие заяви, че те, пребитите, са развалили празника на хората. И изобщо – те са наркомани, а „овцете“ (иначе казано, конкурентите му) са управлявани от чужбина.

След това Циханоуская прекара седем часа (или приблизително толкова) дали в Централната избирателна комисия, дали някъде на друго място, но излезе оттам бледа, не каза нищо разбираемо и сътрудници на беларуския Комитет за държавна сигурност я откараха на границата с Литва. Там, в Литва, тя с треперещи устни записа обръщение, че не е имала възможност да постъпи по друг начин и че над всичко са животът и здравето на децата.

„Мнозина ще ме разберат, мнозина ще ме осъдят, мнозина ще ме намразят – каза Циханоуская. – Но знаете ли, да не дава бог да се окажете пред такъв избор, пред какъвто се оказах аз. Затова, хора, пазете се, моля ви. Нито един живот не струва това, което става в момента. Аз… Децата са най-важното, което имаме в този живот“.


Това обръщение трябва да се види. Вместо гордата, уверена в себе си жена пред нас е един смазан човек, който е погледнал смъртта в очите. Единственото обяснение, което имам – Циханоуская е била заплашена, че ще ѝ отнемат децата.

Всички се смееха, че Лукашенка е допуснал до изборите една домакиня, с две деца, без пари, без структури, без партия, без кръг от съмишленици, но тя го удари в земята. След това се смееха на патриархалните и мачовските стереотипи на беларуския диктатор.

Но той имаше едно последно оръжие срещу домакинята с децата. Денят настъпи и той натисна бутона.

„Мислех, че тази кампания ме закали много… – каза Циханоуская, – но се оказах все тази слаба жена, която си бях първоначално“.

Часовникът, който отмерваше времето след гласуването, е най-важен. И значителна част от това време Циханоуская прекара в компанията на сътрудниците на беларуския Комитет за държавна сигурност.

Тя не излезе при хората, които гласуваха за нея, и се озова в Литва.

Президент засега остава Лукашенка.

Да си зададем въпроса: какво би станало, ако диктаторът откаже да признае резултатите от изборите, а действието се развива в някоя южна гореща страна, където е пълно с безработни младежи, няма какво да се яде, нищетата е абсолютна, а противниците на диктатора са партия фанатици, стремящи се да изградят халифат или комунизъм?

Отговорът е ясен. В същата вечер столицата щеше да бъде блокирана от барикади.

Никакъв ОМОН [2] не би издържал и никаква тайна полиция не бе се справила, както не можа полицията на иранския шах да се справи, за съжаление, с привържениците на Хомейни.

Революцията веднага би победила, но проблемът би се състоял в това, че режимът, дошъл на власт в резултат от подобна революция, би бил много по-лош от режима на светския диктатор – включително и от гледна точка на терора, както физическия, така и идеологическия.

Лукашенка даде на всички прост урок. Ако диктаторът в съвременното общество, разполагащ с добре смазана наказателна машина, е готов на всичко, за да запази властта си, и ако машината го слуша – това е достатъчно срещу тези, които искат буржоазна човешка свобода.

Подкрепата на избирателите няма значение. Подкрепата на цивилизованите страни няма значение. Всичко, което е необходимо, са железни яйца, бронзово чело и щитове на ОМОН. Наистина, имаше вероятност ОМОН да захвърли щитовете, ако на улицата излязат стотици хиляди. Но и сега – уви.

Лукашенка и Янукович, 1912 г.

Янукович започна да стреля по хората, но ОМОН се изплаши и отказа да се подчинява, особено когато хората започнаха да отвръщат със стрелба. Лукашенка не направи такава грешка.

Путин също няма да я направи.

И нещо ми подсказва, че на следващите избори резултатът на Путин няма да се различава много от резултата на Лукашенка.

Във всички, уви, значения.

БЕЛЕЖКИ

1. В превода са използвани оригиналните беларуски имена (на тарашкевица), а не руските им варианти. Напр. Лукашенка вм. Лукашенко, Менск вм. Минск и т. н.

2. Полицейско подразделение в Беларус (както и в Русия) за смазване най-вече на демонстрации срещу управляващите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.