вторник, август 18, 2020

САМО ДВЕ КИЛИИ – И ПОТРЕСАВАЩА ИСТОРИЯ: КАК ИЗГЛЕЖДА НАЙ-МАЛКИЯТ ЗАТВОР В СВЕТА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Затворът на британския остров Сарк е най-малкият затвор в света, който – при всичко това - продължава да работи и в наши дни. Той има само две килии и значителен брой временни затворници – сезонни работници или туристи, които са злоупотребили с алкохола. Но това не означава, че няма интересна история. Например през 1990 година в затвора се озовал френски ядрен физик, който се опитал да извърши сам на острова военен преврат.


Сарк е малък остров, който се намира в Ла Манш, между Британия и Франция. Макар че е дълъг само пет километра и е широк километър и половина и там живеят петстотин души, неговата история е доста интересна. За първи път се споменава през 1040 година, когато Вилхелм Завоевателя го подарява на абатство Мон Сен Мишел. През 1549 година островът е завзет от французите, след това отново става английски и до ХХ век е убежище на контрабандисти и пирати. По време на Втората световна война е окупиран от германците.


До скоро време Сарк беше единствената европейска територия, която живее във феодализма. Как е възможно това? Работата е там, че Нормандските острови, част от които е Сарк, са „Земи на короната“, иначе казано – владения на британската корона, които формално не влизат в състава на Обединеното кралство. Заради тази объркана система всеобщото избирателно прави и демокрацията се появяват там едва през 2006 година.

Най-малкият затвор в света е построен през 1856 година. Това е постройка с бъчвовиден покрив и с две килии: едната с размер четири квадранти метра, другата – с три. Пред килиите има коридор се ширина по-малка от метър, пресичащ цялото здание. Прозорци няма.


Най-напред в затвора попаднала млада прислужничка, която откраднала от своята господарка една кърпа. Затворили я за три дена, но тя толкова се уплашила да седи в тъмната килия, че местните жители ѝ разрешили да седи при отворена врата, а нейните приятелки стояли при нея, плетели и бъбрели, докато затворническия срок не изтекъл.

Единственият човек, който се озовал там заради сериозно правонарушение бил безработният френски ядрен физик Андре Гардес, който през 1990 година се опитал да направи на острова държавен преврат. Андре пристигнал там с полуавтоматична пушка и плакати, на които било написано искането да му бъде даден Сарк за лично владение, защото уж е пряк потомък на лордовете на острова. Нахлуването завършило практически веднага: местният констебъл ударил Гардес по носа, взел му пушката и го изпратил за една седмица във въпросния затвор.


От времето на Андре Гардес затворът на остров Сарк не е виждал сериозни престъпници, ако не се смятат туристите и сезонните работници, които са пили прекалено много и са започнали да се държат неподобаващо. Между другото, на острова е забранен автомобилният транспорт (ако не се смятат тракторите), а за закона следят двама констебли, които са доброволци и не получават за службата си заплата. Потресаващо място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.