четвъртък, ноември 21, 2019

Генерал „Безусловна капитулация“

ИЗТОЧНИК: СПИСАНЕ „ДИЛЕТАНТ“

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

По време на гражданската война през 1861-1865 година армията на Севера губи 360 хиляди войници, армията на Юга – 250 хиляди. Юлисис Грант, главнокомандуващ на северняците, е обвиняван, че не се съобразява с човешките загуби. Ейбрахам Линкълн бил на друго мнение: „Този човек ми е нужен. Той умее да се сражава“.

Юлисис Грант е роден на 23 юли 1822 година. Бащата на бъдещият президент [1] има кожарска работилница. Семейството е многодетно, родителите се стремят да дадат достойно образование на всяко от децата. Юлисис не иска да продължи занаята на баща си. Той постъпва във военната академия „Уест пойнт“, учи се посредствено. Удава му се добре само математиката. Участва в американско-мексиканската война през 1646-1948 година и се отличава в сражението при град Монтерей. За успешно проведени бойни действия е произведен в чин капитан. Шест години след края на войната напуска военната служба и се отдава на равномерен фермерски бит (по това време вече е и женен). Но работите му не вървят: Грант не проявява особени способности за водене на селско стопанство. Катастрофално не му достигат пари и на Юлисис даже му се налага да продава дърва. В края на краищата решава да започне работа при баща си, но при това мечтае да продължи военната си кариера. Някои негови биографи казват, че е злоупотребявал с алкохола. Линкълн по-късно пише: „При мене често идват делегации с искане да бъде отстранен Грант, като се позовават на това, че генералът не е безразличен към силните напитки“.

Лейтенант Грант

Когато започва гражданската война, Грант оглавява пехотен полк от доброволци. Поддържа строга дисциплина и полкът му действа успешно. Заслугите на Юлисис не остават незабележими и му поверяват ръководството на всички доброволни отряди. През февруари 1862 година войниците под негово командване се сражават за форт „Донелсън“. Грант превзема форта и поставя ултиматум на командира му Джон Флойд: „Не може да има никакви условия освен безусловна капитулация“. В тази битка Юлисис губи 501 души, още 1976 са ранени.

Юлисис Грант

Успехът на военачалника е забелязан от Линкълн. Грант е назначен за командващ на армията на Тенеси, а през 1864 година му е доверено главното ръководство на военните действия. Любопитно е, че това назначение е приветствано от списанието на братята Достоевски „Епоха“: „Необикновената сила на волята на този човек и огромната му популярност в армията свидетелстват за това, че военните действия на северняците ще излязат най-сетне от омагьосания кръг, в който се въртяха досега. Ще отбележим още, че Грант разбира по-добре от всичките свои предшественици истинското значение на северноамериканската война. Както самият той казва, войната би била чист фарс, ако не води към ликвидиране на робството“.

Карикатура на Юлисис Грант, 1880 година

През 1865 година армията на конфедератите и северняците се сблъскват край Апоматокс. Това е последното сражение от гражданската война, по време на което само през първите три минути генерал Ли [2] губи около петстотин войници. На 9 април е подписан документ за капитулация.

Битката при форт „Донелсън“

По-късно Републиканската партия издига кандидатурата на Грант за президентските избори. Но 4 март 1869 година прославеният военачалник поема длъжността на ръководител на държавата, а през 1872 година печели втори мандат. В последните години от живота си се заема с писане на спомени. Умира от рак на шестдесет и три години.

БЕЛЕЖКИ

1. Грант е осемнадесети президент на САЩ с два мандата (1869-1877).

2. Командирът на конфедератите (южняците).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.