петък, ноември 29, 2019

Евита Перон: незаконнородената аржентинска Пепеляшка

ИЗТОЧНИК: СПИСАНЕ „ДИЛЕТАНТ“

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Първата дама криела старателно своя произход. Напразно: аржентинците обожавали Евита не заради нейния знатност и заради нейното богатство, а заради добротата ѝ.

За Евита Перон, актрисата, която станала първа дама на Аржентина, са написани книги, снети са филми, съчинен е знаменит мюзикъл. Въпреки това много неща от нейната биография предизвикват съмнение, а нещо от своето минало Евита старателно криела.

„Духовният лидер на нацията“ (такава била официалната титла на президентската съпруга) има издадена автобиография, но книгата почти не съдържа подробности, засягащи детските години на Евита. Не е посочен дори родният ѝ град.

Едва след смъртта на президента Хуан Перон историците по косвени източници успяват да установят, че Евита е родена през 1919 година в град Джунин. Баща ѝ Хуан Дуарте бил богат земевладелец, а майка ѝ – Хуанита Ибаргурен – негова любовница и държанка.

Когато Евита станала на една година, бащата прогонил своята любовница и се върнал при семейството си. Хуанита с петте си деца, останала без средства за съществуване, трябвало да се премести в бедняшките квартали. За да преживяват някак си, майката и по-големите ѝ дъщери работели в кухнята на една скотовъдна ферма.

Хуанита се борела яростно за бъдещето на своите деца, макар че тяхното незаконно раждане се осъждало от обществото, от църквата и даже от тогавашните аржентински закони. На наследство от бащата, който загинал, не можели да разчитат, даже ги изгонили от църквата, когато отишли на погребението му. Въпреки това Хуанита успяла да омъжи успешно трите си дъщери, да устрои сина си в армията, а Ева на шестнадесет години станала актриса в малък столичен театър. Кариерата ѝ се оказала успешна и през 1943 година тя се запознала с полковник Перон. Две години по-късно те се оженили, а след още една година полковникът бил избран за президент.

Марка от серията „Световни знаменитости“

Като се издигнала на върха на властта, първата дама на Аржентина се постарала да скрие колкото се може по-дълбоко своя произход. Смята се, че в свидетелството за раждане рожденната ѝ дата е подправена. Докато президентът Перон управлявал, в пресата не се промъкнала и дума за детството на неговата съпруга.

Народът, впрочем, не се интересувал много от произхода на Евита. Тя била обичана не заради положението на нейните родители, а заради ослепителната си усмивка, заради красотата си и заради доброто си сърце. Тя страдала много през своето детство и затова се занимавала щедро с благотворителност. Когато през 1952 година Евита Перон умира от рак на тридесет и три години, цялата страна я оплаква с неподправена искреност.

Добавка на Павел Николов: Песента „Не плачи за мене, Аржентина“ („Don't Cry for Me Argentina“) от мюзикъла „Евита“ на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс (1978 г.).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.