събота, март 30, 2024

САМУРАИ, ГЕЙШИ, ФЕОДАЛИЗЪМ – ОЦВЕТЕНИ ЯПОНСКИ СНИМКИ ОТ XIX ВЕК

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Феличе Беато (1832–1909) е британски фотограф, който оказва значително влияние върху изкуството. Той е един от първите хора, които правят снимки в Източна Азия. Смятат го за пионер на военната журналистика. Беато става известен със своите жанрови снимки, портрети, изгледи и панорами от Азия и Средиземноморието. Фотографът заснема много исторически събития като Индийското въстание през 1857 година, Втората опиумна война и Гражданската война в Япония, по време на която привържениците на шогуната Токугава (за началото на който през 1600 година знаем от романа на Клавел „Шòгун“, само че там Токугава носи името Торанага – бел. П. Н.) се опълчват на властта на императора.

През 1863 г. Беато пристига в Йокохама. По това време Япония е все още затворена страна с феодален ред, където властта принадлежи на шòгуна. Там италианецът създава успешна фотолаборатория и по този начин оказва огромно влияние и върху Запада, и върху Изтока. В Страната на изгряващото слънце той намира ученици и преподава активно, обучавайки местни хора на новото изкуство. В Европа снимките му предизвикват фурор и той става един от най-знаменитите фотографи в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.