петък, март 01, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1988 г. / ФИЗИКА / ЛИОН ЛЕДЪРМАН

Лион Ледърман (Leon Lederman)

15 юли 1922 г. - 3 октомври 2018 г.

Нобелова награда за физика (заедно с Джак Стайнбъргър и Мелвин Шварц)

(За метода на неутрино лъча и демонстрацията на дублетната структура на лептоните чрез откриването на мюонното неутрино.)

Роден в семейството на емигрантите Морис Ледерман от Одеса и Мина Розенбирг от Киев, които са собственици на пералня. Завършва нюйоркския Сити колидж, през 1943 година получава степента бакалавър и заминава на фронта по време на Втората световна война.

През 1946 г. постъпва във физическия факултет на Колумбийския университет, ръководен от Исидор Раби, бъдещ лауреат на Нобелова награда. Получава степента магистър (1948 г.) и през 1951 година защитава дисертация по физика. Работи там до 1979 г., а от 1958 г. е професор и от 1961 г. - директор на Nevis Laboratories (изследователска лаборатория към Колумбийския университет – бел. П. Н.).

Участва в проектирането на най-големия с света синхроциклотрон. Открива неутралния каон, антидеутрона, ипсилон мезона и мюона, изследва появата на лептонни двойки при адринните сблъсъци. Открива втори вид неутрино – мюонното неутрино. През 1977 година потвърждава съществуването на b-кварка.

От 1979 г. е директор на националната лаборатория „Ферми“ в Батавия (Илинойс, САЩ), а от 1989 г. е почетен директор. Оглавява изграждането и използването на първия и по това време най-мощен в света свръхпроводящ ускорител „Теватрон“.

През 1989 г. започва работа в Чикагския университет като професор по физика (до 1992 г.). По време на научната си кариера подготвя за защита на дисертации над петдесет студенти, които по-късно стават професори и ръководители на университети. Член е на дружеството „Форд“, на фонда „Гугенхайм“, на дружеството „Ернст Клептън Адамс“ и на национални научни дружества.

През 1991/2 година е президент на Американската асоциация за съдействие на развитието на науката.

През 1992 година подписва манифеста „Предупреждение към човечеството“. През 2016 г. слага подпис под писмото с призив към „Грийнпийс“, Организацията на обединените нации и правителствата от целия свят да прекратят борбата с генетично модифицираните организми (ГМО).

На 3 октомври 2018 г. на 96 години умира в дома за престарели хора в град Роксберг, щат Айдахо, от усложнения предизвикани от деменция. Три години преди това, през 2015 г., семейството му е принудено да продаде златния му нобелов медал за 765 000 долара, за да финансира разходите по лечението му.

Основните научни трудове на Ледърман са посветени на физиката на елементарните частици. Публикувал е над триста статии, автор е на две научнопопулярни книги - "From Quarks to the Cosmos" и "The God Particle" (в съавторство с Дейвид Шрам и Дик Тереси).

ИЗТОЧНИК: Уиикпедия/

Превод от руски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.