събота, март 16, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1988 г. / ФИЗИКА / ДЖАК СТАЙНБЪРГЪР

Джак Стайнбъргър (Jack Steinberger)

25 май 1921 г. - 12 декември 2020 г.

Нобелова награда за физика (заедно с Мелвин Шварц и Лион Ледърман)

(За метода на неутрино лъча и демонстрацията на дублетната структура на лептоните чрез откриването на мюонното неутрино.)

Роден в еврейско семейство като Ханс Якоб Щайнбергер. Баща му е кантор в синагогата в Бад Кисинген. През 1935 г. напуска нацистка Германия и благодарение на еврейска благотворителна организация отива в САЩ, където на него и на по-големия му брат намират място в различни приемни семейства в Чикаго; през 1938 година се събира с родителите си и с по-малкия си брат. Две години учи в Илинойския технологичен институт, а след това се мести в Чикагския университет, където през 1942 г. получава степента бакалавър. След това до 1945 г. работи в радиационната лаборатория на Масачузетския технологичен институт, занимавайки се с военни изследвания на радара. След края на Втората световна война се връща в Чикаго, където през 1948 г. под ръководството на Енрико Ферми защитава докторска дисертация, в която изследва зараждането на мюоните (мю-мезоните) в космическите лъчи и открива разпадането на мюоните на електрон, неутрино и антинеутрино.

След защитата на дисертацията си Стайнбъргър, по покана на Робърт Опенхаймър, работи известно време в Института за перспективни изследвания в Принстън, където за първи път изчислява скоростта на разпадане на неутралния пион на два гама-кванти. През 1949 г. заема длъжността професор в Калифорнийския университет в Бъркли, където възнамерява да се занимава с теоретични изследвания заедно с Джанкарло Вик, но скоро се включва в експериментите с новия електронен синхотрон в Бъркли и заедно с Волфганг Панофски и Джак Стелър регистрира неутрален пион и измерва времето на съществуването му. Като отказва да подпише антикомунистическа клетва за вярност, напуска през 1950 т. Бъркли и получава професорско място в Колумбийския университет. През следващото десетилетие получава редица важни резултати: с помощта на нов циклотрон определя спина и паритета на заредените и неутралните пиони и изследва тяхното разсейване; с помощта на мехурчеста камера проучва свойствата на странните частици, по-специално открива сигма-нула-хиперона и измерва неговата маса; демонстрира нарушаването на паритета при разпадане на лабда-хипероните; измерва времето на съществуване на омега- и ро-мезоните. През 1962 г. Стайнбъргър заедно с Леон Ледерман и Мелвин Шварц идентифицира за първи път неутрино не в космическите лъчи, а в получен в лабораторни условия сноп частици с висока енергия. Продължавайки да усъвършенства техниката на експеримента, Стайнбъргър открива съществуването на два различни вида неутрино и антинеутрино – електронно и мюонно, което разширява значително представата за строежа на веществото.

През 1964 г. Стайнбъргър прекарва платен отпуск в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), където работи с Карло Рубиа над проблема за интерференцията на различните състояния на К-мезона. През 1968 г. преминава напълно на работа в ЦЕРН и заема там длъжността водещ научен сътрудник, а след това научен ръководител и директор на отдела за експериментална физика. Сред резултатите му от това време е регистрирането на нарушаването на СР-симетрията при разпадането на К-мезона. През 1976/64 г. Стайнбъргър ръководи едновременно няколко научни групи (в ЦЕРН, в Техническия университет в Дортмунд, в Хайделбергския университет и в Комисариата по атомна енергия във Франция). От 1983 г. участва в разработването на детектора ALEPH, който започва да събира данни и през 1989 г. установява, сред всичко останало, количеството на видовете неутрино и каналите за разпадане на Z-бозона. От 1986 г. ученият се занимава с научна и преподавателска работа в Италия.

През 1992 г. подписва манифеста „Предупреждение към човечеството“. Свири на флейта, увлича се от алпинизъм и каране на ски. Избран е за почетен гражданин на родния си град Бад Кисинген, където в негова чест е наречено местното средно училище. Има една дъщеря – Джулия Стайнбъргър.

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Превод от руски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.