четвъртък, декември 26, 2019

Голямото семейство на Бонапарт

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Карло Буонапарте и Летиция Рамолино, родителите на Наполеон, имат тринадесет деца. До зряла възраст достигат осем от тях. Как е протекла съдбата на братята и сестрите на френския император? .

Жозеф Бонапарт

Първите две деца на Карло и Летиция умират (едното от тях, между другото, се казва Наполеон). Затова за първо тяхно дете е прието да се смята третото – Жозеф. Той се ражда през 1768 година, а Наполеон през 1769-та.


На Жозеф също било съдено да стане монарх: през 1806 година е коронован в Неапол, през 1808 г. се отказва от неаполитанската корона в полза на испанската – крал на Испания е до 1813 година. Когато брат му е отстранен окончателно, Жозеф заминава за Северна Америка. След това живее в Англия и Италия, умира на седемдесет и шест години във Флоренция.

Люсиен Бонапарт

През 1775 година се ражда още един брат на Наполеон – Люсиен. Него също го чака ярка политическа кариера: отначало е депутат в Съвета на петстотинте, след това ръководи Съвета, през 1877-1800 година заема поста министър на вътрешните работи на Франция.


През 1814 година Люсиен получава от римския папа Пий VII земи близо до град Канино. Така Люсиен Бонапарт е провъзгласен за първи принц на Канино. Умира там през 1840 година.

Елиза Бонапарт

През 1777 година в семейството най-сетне се родило момиче – Елиза. „Тя приличаше на брат си по чертите на своето лице, но изразът му беше много по-суров“ – казва за нея една нейна съвременничка. Биографията на Елиза не отстъпва изобщо по яркостта си на съдбата на нейните братя.


Елиза има свой литературен салон, по-късно управлява няколко територии, които ѝ доверява Наполеон, през 1809 година става велика херцогиня на Тоскана. Когато Наполеон бяга от Елба, я хвърлят в затвора, но след това я освобождават и я изпращат в Италия. Умира през 1820 година от малария.

Луи Бонапарт

През 1778 година се ражда още едно момче – Луи. То, между другото, ще стане баща на Наполеон III. Този брат на Бонапарт също намира място в политиката: Луи е назначен за крал на Холандия.


Луи е женен за Хортенз дьо Боарне – дъщеря на Жозефин, съпругата на Наполеон, от първия ѝ брак. Този съюз е иницииран от Наполеон, затова между съпрузите няма някаква особена любов. Луи умира през 1846 година в Ливорно на шестдесет и седем години.

Полин Бонапарт

Полин се смята за първа красавица в семейството. Освен товва е любимата сестра на Наполеон. Не се отличава със строг нрав: за любовните ѝ похождения разговаряли всички наред.


Полин не се отличава и с ум, затова пък често се държи странно и даже предизвикателно: например може да седне на гърба на някоя придворна дама като на стол. След падането на брат си се мести в Рим, където умира от рак през 1825 година едва на четиридесет и четири години.

Каролин Бонапарт

Каролин е най-малката дъщеря в семейството: родена е през 1782 година. Омъжва се за Жоаким Мюра, наполеонов генерал, макар брат ѝ да е против този съюз и да настоява за брак на Каролин с генерал Моро.


През 1815 година Мюра е разстрелян, Каролин бяга в Австрия, а след това се преселва в Италия. Умира във Флоренция през 1839 година. Нейните съвременници отбелязват, че за загубата ѝ скърби целият град – толкова я обикват флорентинците.

Жером Бонапарт

Най-малкото дете на Летиция и Карло – Жером – се ражда през 1784 година. Жером служи във флота, заминава за Америка, където успява да се ожени, но оставя своята съпруга по заповед на брат си и се връща във Франция.


През 1807 година Наполеон назначава Жером за крал на Вестфалия. Жером участва във войната през 1812 година и получава от руските войници прозвището „крал Ерьома“. Доживява до възцаряването на своя племенник Наполеона III и умира във Франция на седемдесет и пет години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.