четвъртък, юни 23, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ХР. ИВАНОВ ДО Н. Т. ОБРЕТЕНОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 471

Хр. Иванов до Н. Т. Обретенов

Търново, 1/16 август 1872 г.

Г-н П. в Русе

Изпратените ви неща всичките сме приели, а дето не ви от­говаряме навреме, причината е, че не можем винаги да намерим сигурни хора, за да ви отговорим. Завчера ти отговорих за изпра­тените 25 книги. Мислим да се намери някое сигурно лице, за да може да ни принася сигурно писмата. Но и вие гледайте, дано се намери това лице, та да можем по-добре да работим. На писмата ще следите номера от сега нататък, както гледате горе № 1/16 и така нататък. Дето ги викахме от Търново да дойдат, причината е тази, за да видите пълномощното ми писмо, с което ме упъл­номощава ЦК да се внесат на мен колкото пари се съберат от на­значените частни комитети, като им давам насреща разписка за внесеното ми количество. Лафся [1] ще гледат средства, както и да е, да се събират пари със всяко средство, докато се набави нуж­ното количество, било с кражби, с обири, със всичко, което може да се извърши. Белите ще стават с №, както с билетите, така и с кютюка. [2] Пазете строго правилата на Законника [Устава], защото на полицията се нареди да ходи навсякъде, да не би да пострада някой. Ще се шпионират един други и ще ми явявате, за да изпре­варваме злото, което може да произлезе. За вестниците, книгите стойността им скоро ще ви внесем, а за портретите, ако искате да ви ги изпратим, защото още не са се продали... се пусна, а другите 6 мина са затворени 40, от тях трима може и те скоро да се освободят, но след няколко време, понеже тримата се изда­доха, а тримата постоянстват. Писмата си няма да приключвате с илика. За всеки случай, като се прочете, може да се копира и да ми се предаде. Затова ще се приключват с книгата си, ще се туря малка чертица на външния плик, за да се познава кога пропадне писмото, то и ви се поднася, за да знаете да се дървандисвате за предпазване. Вземете под забележка завинаги чертичката коя­то гледате отвън на писмото; в плика, т.е. във вътрешния плик, нищо няма да бележите. От сега нататък писмата ми ще се над­писват отвън до вас, а вътрешното - до П., а нашите - до Ст., без да се казва вътре: предайте писмото според надписа му. И този метод ще бъде най-добрият. Засега имайте добрината да приемете братските ни поздрав­ления към всинца ви.

Ваш приятел за Ст. Карагьозов Къвраковлу [3]

Последното ви писмо от 14. този [месец] се прие.

Н.Б.II.В., п. 1. № 32

Арх. Обретенов

БЕЛЕЖКИ

1. Лафса – което ще рече.

2. Билети ще се дават с номера - вместо името на вносителя на сумата ще се означи номера му, който да се отбелязва на самия билет (квитанция). Така и на контра-квитанцията (кочана).

3. Ив. х. Димитров.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.