събота, юни 18, 2022

ИЗСЛЕДВАНЕ: КОЛКОТО ПО-ДОБРЕ СЕ ОТНАСЯ СТОПЪНИНЪТ КЪМ КОТКАТА СИ, ТОЛКОВА ПО МУ ДРАСКА МЕБЕЛИТЕ

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Бразилски учени са анализирали връзката между близостта на хората и техните домашни котки с това колко по-често котките повреждат мебелите. Оказало се, че има пряка корелация – колкото повече обичаме котките, толкова по-често те драскат и гризат диваните.

Изследването е публикувано в „Journal of Veterinary Behaviour“. Учените са анализирали данните от петстотин стопани на котки и стигнали до извода, че по всяка вероятност здравата емоционална връзка на стопаните и животните види до това, че котките започват да се държан неприлично – драскат мебелите и стените:

“Това, че котките драскат мебелите у дома или развалят други предмети, е по-скоро свързано с близостта на животните и техните стопани. Причината не е в агресията на домашния любимец или в неговия характер. Учените предполагат, че тази причина може да се крие в обикновената разглезеност, но засега не правят някакви фундаментални изводи.

От друга страна, изследователите отделят още един любопитен момент – високата агресивност на котките, ходенето по нужда извън котешката тоалетна и прекомерното мяукане не зависят изобщо от разглезеността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.