петък, юни 10, 2022

В ЕДНО ЛЕГЛО СЪС САТАНАТА: ПИКАНТНИ СРЕДНОВЕКОВНИ ИЛЮСТРАЦИИ

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Традицията да се илюстрират книги с креватни сцени с демони се появила в английската литература някъде в средата на XV век, когато излязла серията от книги на сър Томас Малори за крал Артур, легендарния воин, и рицарите на Кръглата маса.

В романа „Смъртта на Артур“ е описана историята на вълшебника Мерлин, роден от смъртна жена, която била обладана от Сатаната. Именно този епизод бил илюстриран от непознат художник, а след това изобщо станал важен архетип за цялата епоха на късното Средновековие.

„Зачатието на Мерлин“, неизвестен художник, 1450-1455 г.

Тогава било прието да се смята, че след като Исус Христос слязъл в Ада (лат.: Descensus Christi ad Inferos), и освободил оттам праведниците, Сатаната се разгневил и започнал да търси всякакви начини да обърка ума на хората. Естествено, главна цел на нечестивеца станали жените, способни да родят от него Антихриста, чието идване би ознаменувало Края на света. Така в християнската култура жената се превърнала във „вместилище на греха“, най-уязвимото за дяволските уловки същество на Земята.

Тук са събрани пикантни средновековни илюстрации, на които жени (и не само те!) делят постелята си, а понякога и смъртното си ложе със Сатаната. Днес те не изглеждат толкова предизвикателни, но, повярвайте, в онези времена тези изображения са смущавали силно умовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.