четвъртък, септември 30, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО Д. ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 418

Ив. Драсов до Д. Хр. Попов

9 юни 1871 г.

Господин Азисе,

Онзи ден на 7. този [месец] ви писахме и нарочно изпратихме човек до родния ви град [1] да го занесе и да разгледа отблизо работата каква е, заради която брат ви се е разсърдил. Но за жалост, ако [човекът ни] и да е употребил всичките си сили и красноречие, пак не можем да го отвърнем от това му мнение, особно [2] му писахме насърчително писмо, но той пак той, пак той. Той казал пред човека ни, че тези дни щял да дойде при вас [затова превързваме, дано приемеш да ви донесе [писмото] и да пренесе кръста]. Вие се трудете, та дано се сдобри, защото той беше най-верният ни посредник. Чак толкова противно не му говорете, но с кротост и снизходителност, защото знаете, че винаги по-умният трябва да се покори, ако не иска да му се поврежда търговията. Наистина, той не е от онези да прави предателство, но жалното е, че един от най-деятелните ти членове да се отчае и в последно време отрече за една нищожна още и зле разбрана причина!?! Толкова от нас, и вие пак, както знаете...

Писмата ви от 25. май получихме на 4. този [месец] вечерта (които нашият нарочно изпратен човек донесе) и особната ви забележка по новия ни посредник за кръста прочетохме и доста се зарадвахме, че е излязъл на бял свят, дори и късно!... Сега ще ни разкажете подробно коя е била причината за забавянето му и на Л. К. [3] за отсъствието, също и за спирането на листа [4], с една дума, за всичко - какво и как вършат тамошните ни първи..., защото ние тук, колкото и каквито известия сме получили, виждат ни се противоположни на мнението. Също и в сегашното Райчево писмо срещам друго мнение, или по-добре да кажем: мнение на Живков, Райнов и други. Призовават го [5] да си дойде, както и да е, че имали не знам какво да се споразумяват. Ние, доколкото сме познали В. Левски, той е съвършено на вашето мнение [6]. Нека имат добрината с вас да се споразумеят засега, защото той скоро не може да им отговори, защото не е тук. Явете им да имат малко търпение за отговор. Писмото се изпрати до него...

Радостни са и много радостни известията, които тази заран получихме от човека на В. Левски, който пътува заедно с него по някои градове и села. До днес всичко е благополучно и той е в безопасност. По този същия човек ви пишем, който днес заминава за родния ви град. Той е Сав [7], той ще се забави там, докато се върне В. Л...

Петте книги са приети, бъдете спокойни.

За Дим. [8] да дойде или да не дойде, остава В. Л. да отговори... Байчо! Ще ви молим, ако е възможно, да позабавите майка си и сестра си при вас, докато пристигне стоката ни; щом пристигне, явете ни по-скоро, та да изпратим и с. [9]. Да пренесат колкото могат и колкото останат, да се споразумеете как и по кой начин да се пренесат [10]. Само вие се потрудете по-скоро да пристигне стоката. За нарочен човек, брате, не можем още издържа, затова са ни нужни посредници. Че като се поосвободим откъм материалец, и него ще направим. Потерята досега и отсега ще гони все вятъра...

Ваш. Ибр. Мехмед [11]

Н.Б.II.А., п. 62, № 8476

Арх. т. I, № 2, стр. 183

БЕЛЕЖКИ

1. Плевен.

2. Специално.

3. Любен Каравелов.

4. Вестник „Свобода“.

5. Левски.

6. Отстрани Дан. Хр. Попов бележи: забележете това, от което трябва да съдим, че настоящото писмо е препращано до някои заинтересовани да го прочетат.

7. Сава Младенов, революционен пощальон от Тетевен.

8. Димитър Общи.

9. Стойността.

10. Въпросът е за оръжие.

11. Ив. Т. Драсов от страна на Ловченския комитет.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.