петък, септември 03, 2021

“САРАТОГА” (1937 г.); ПОСЛЕДНИЯТ ФИЛМ НА ДЖИЙН ХАРЛОУ

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

”Саратога” е американска романтична комедия от 1937 г. по сценарий на Анита Лус и режисирана от Джек Конуей. Във филма участват Кларк Гейбъл и Джийн Харлоу в тяхното шесто и последно филмово сътрудничество.

Когато снимките на Саратога са почти завършени (90%), Харлоу припада на снимачната площадка по време на сцена с Уолтър Пиджън и умира около седмица по-късно от бъбречна недостатъчност.

MGM иска да заснеме филма отново с Вирджиния Брус или Джийн Артър, но почитателите на Харлоу протестират, така че останалите сцени са филмирани с Мери Дийс, заснета отзад или с костюми, които затъмняват лицето ѝ. Пола Уинслоу имитира зад кадър гласа на Харлоу.

“Саратога” излиза на 23 юли 1937 г., седем седмици след смъртта на Харлоу, и тълпите от нейни почитатели, които желаят да видят филма, го тласкат към един от най-големите финансови успехи за годината. Според MGM филмът е спечелил 2 432 000 долара в САЩ и Канада и 820 000 долара в други страни, което води до печалба от 1 146 000 долара и го прави най-успешният филм през 1937 г. и най-печелившият филм в кариерата на Харлоу.

Следват няколко портрета на Джийн Харлоу с Кларк Гейбъл, направени по време на снимките на “Саратога” през 1937 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.