сряда, септември 22, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО Д. ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 417

Ив. Драсов до Д. Хр. Попов

7 юни 1871 г.

Господине Азис Рушидооглу

в Никопол

Разбрахме коя е причината, поради която се е забавила стоката ни досега. Но вие пак се потрудете, дано по-скоро да се внесе, защото мущериите се притесняват. Ако не може цялата наведнъж, то гледайте по-скоро да изпратите макар и половината, защото неколцина си понакупиха от другаде [като се поусъмних да не бъде лъжа], та за разправянето на нашата ще бъде малко трудничко. Също и кръстът [1] изпратете, защото след 10-15 дни може да се завърне В. [Левски]. Та ще е нужен.

Ами ако е станало с Д. Ц[енович] и Л. К[аравелов], та последният заминал за Нови Сад? Ами листът престанал ли е [2]? Ако е престанал, потрудете се, дано друг започне. На това причината коя е, не знаем. Но както се научихме от Н. [3], те помежду си се скарали нещо. Ако е истина това, жалко! И жално? И никога горкият ни народец не ще отдъхне?!! Когато най-патриотите още и начело на работата не могат да се споразумеят?!... То вече на нас какво ни остава? Но какво ли ще каже и по-простият народ!?

Байчо! Всичките ни надежди сега на вас остават. Да ви съветваме ние оттук, е излишно. Остава ви сами да се съветвате и водите по здравия разум и от собственото ей народно чувство. Наистина, работата ви сега се удвоява и е извън силите ви, но вие бързайте! Докато се ние оттук поулесним, та тогава и вие ще се поосвободите, и ние...

Има 10-15 дни откакто сме научили, че неколцина, не знаем откъде, преминали отсам и близо до Елена [Тър. окръжие] нападнали някои пътници и им взели близо двеста хиляди гроша [4]. Подире им сега има потеря, но до днес никъде не са могли да ги нападнат и сега не се знае къде са. Ако сте известени за това, потрудете се та дано се развърнат, защото голяма пречка причиняват на работата ни. Ние ще пишем и в Тър [5] дано ги развърнат... [6]

Райков говорил сума приказки на нашия Н. Сърдил се, че В. Л[евски] му писал противното и с думите си пообезсърчил момчето. От Кършо[вски] има до В. Л. писмо. Какво му пише, не знаем... Когато си дойде В., ще видим тогава. Сега не смеем да го разпечатаме.

При това, като ви поздравяваме всички, оставаме ви крайно признателни. Поздравете Анг[ела] и прочие.

Ваш

Мурадоолу Ибрахим [7]

П. П. Забравих да ви наумя за праховете [8], които щяхте да ни изпращате, какво стана? Нужни са, пратете ги. Ами за малките [9], изпратете само една да ги видим и после ще ви кажем колко да изпратите.

Същия

(Прибавка). Свършил бях горното, когато се предизвестихме отвред, че потеря страшна завладяла всичките балкански тесни пътеки - може от 20 000 души да има повече потеря. Опасно е за горните, дваж по-опасно е за В. [Левски), че днес е пътешественик и не го знаем къде се намира сега. Бог да е на помощ на всички!!

Наистина ли Хаджи Димитър е в Галац и в Гюргево бил, защото наши хора ни казаха, че го виждали... [10]

Сега вече, ако има да ни пишете нещо, пишете ни през оня лист, който сте ни дали [11], и с твърде верни хора...

Н.Б.II.А., п. 62. № 8475

Арх. т. I, № 1, стр. 681

БЕЛЕЖКИ

1. Печатът.

2. В-к “Свобода”.

3. Н. Хитров - фотограф.

4. Липсват сведения за подобна чета.

5. Търново.

6. Да ги придумат четата да се върне зад Дунава, да не продължава нападенията си.

7. Ив. Т. Драсов от страна на Ловченския комитет.

8. Барут.

9. Картуши.

10. Известно е, че дълги години след като X. Димитър падна убит в 1868 г. на Бузлуджа, слухове се разнасяха, че бил още жив.

11. Шифър чрез изрязан лист.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.