понеделник, септември 20, 2021

“ПЕПЕЛ”

След като отбелязах накратко във Фейсбука “Уроци по фарси” (“Persian Lessons”, 2020 г.) и “Целият живот пред очите ѝ” (“The Life Before Her Eyes”, 2007 г.) и исках да напиша няколко думи също за “Дом от пясък и мъгла” (“House of Sand and Fog”, 2003 г.) на режисьора Вадим Перелман, но нещо ми мина котка път, използвам сега възможността да кажа няколко думи за нещо друго.

Другото е сериалът на Вадим Перелман “Пепел” (“Пепел”, 2013 г.).

Аз не съм голям привърженик на сериалите, а и “Пепел” не е чак на равнището на горепосочените три филма, които си заслужава да бъдат гледани, но не е и за изхвърляне, а допълнителна атестация за него е безспорно и това, че руските патриоти изобщо не го харесаха.

Действието на серийния филм “Пепел” започва през 1938 г. в СССР, страшната година на сталинските чистки, които явно няма да отминат капитана от Червената армия Игор Петров, а вероятно ще променят съдбоносно и живота на неговата съпруга Рита.

В същото време част от престъпна банда отваря с помощта на виртуозния “медвежатник” (жарг. “касоразбивач”, от “медведь” - “мечка”) Сенка Пепел сейф, откъдето изпразва цяла чанта уникални бижута, които Сенка трябва да отнесе по предназначение за общо ползване от бандата (така нареченият, също на жаргон, “абшчак” - рус. “общак”).

Случаят обаче събира в едно купе на влака капитан Петров, който пътува към своята войскова част и очевидно към своя разстрел, и Сенка Пепел, който носи чантата с бижутата.

И тук се завързва възелът.

По стечение на обстоятелствата - да не разказвам сега подробности - двамата герои сменят своите самоличности: капитан Петров става Сенка Пепел, а Сенка Пепел става капитан Петров (който все пак ще избегне след това разстрела).

Миналото и лъжата обаче - въпреки че ги променят коренно - тегнат и над двамата, така че в края на краищата - след редица превратности на съдбите - те ще платят скъпа цена, в която влиза и животът на Рита, някогашната съпруга на истинския капитан Петров...

На мене сериалът, въпреки някои дребни нагласености, ми беше интересен, така че, ако някой се реши да го гледа, може и да остане доволен от него...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.