сряда, септември 08, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ЙОРДАН Н. ПОПОВ ДО Д. ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 416

Йордан Н. Попов до Д. Хр. Попов

Белград, 18 май 1871 г.

Господин Д. Хр. Попов в Т. Мъгуреле

Аз бях напоста [1] и 4 дни има, откакто съм дошъл, и писмото ви от 4. текущия месец преди 6 дни дошло е. Приех го и добре го разумях, дето ми пишете за пушките. Могат и повече, отколкото пишете, ама затова ви пиша наново. Най-добре ще бъде да дойдат един или двама от вас, защото тези работи не е възможно без личен разговор да се свършат. Затова гледайте, приятели, колко по-скоро [да дойдете]. Аз хортувах с господин П. Хитов заради тази работа и той е със всичко съгласен. Казах му, че ако случайно не съм у дома, защото се надявам пак за 2 недели да пътувам, и ако не съм тук, ще се надявам да се свърши тази работа и без мен.

Приятели, аз много съм се трудил за нашите работи досега, както и мисля да ви е познато. Можех досега цяла история да извадя, и затова, както ви казвах, всичко може със споразумение да се свърши. Онзи мъж, с когото, надявам се, ако даде Господ, да се видим по-скоро и да се споразумеем, ако може нещо да свършим.

Ако не, тогава трябва аз да се захвана с някаква работа, защото така не може да се живее.

Ваш приятел

Йордан Н. Попов

Н.Б.II.Б., п. 102. № 36

БЕЛЕЖКИ

1. Напуснал (отпътувал).

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.