понеделник, септември 06, 2021

КОЛЕКЦИЯ ОТ СТАРИННИ ЯПОНСКИ ФАЛОИМИТАТОРИ, ПРИНАДЛЕЖАЛИ НА ЗНАТНА ДАМА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Относително неотдавна, иначе казано - до реставрацията Мейджи (1867 година - бел. прев.) отношението към секса в Япония се различавало радикално от днешното. Пуританството е продукт, привнесен заедно с уестърнизацията. Само преди няколко столетия шогунът спял спокойно със своите придворни (включително и мъже), в столицата процъфтявал официално одобрен квартал на червените фенери , а секс-играчките за жени се наричали “смешни устройства” (warai dgu), за да се подчертае тясната връзка между секса и смеха.

Долният комплект е експонат от Британския музей. Това е малка колекция от устройства за плътски утехи, която е принадлежала на някоя знатна дама. В дървената кутия са събрани: шест фалоимитатора и приставки за пенис, два пръстена (рин но ва, намако но ва) и метално топче (рин но тама). Както виждате, дамите в древността са били компетентни в областта на веселието. Принадлежностите са изготвени от рог, метал и дърво.

Фалосът има важно символично значение в шинто, народната религия на Япония. Като във всяко политеистично вярване, там има черти на култа към плодородието. Откъдето идва и отношението към гениталиите като към метафизичен символ.

Често се изготвяли фалоси от камък и дърво и се принасяли като жертва в светилищата по време на ритуали, свързани с плодородието. Хипертрофираните пениси трябвало да предизвикат добра реколта и обилна раждаемост (особено на момчета) в семейството. Освен това статуи с фалически форми се поставяли около селата - за защита от зли духове.

Дори днес фалосите в Япония имат религиозно значение. Всяка година там се провежда празникът Канамара мацури, чието название може да се преведе като “Фестивал на железните пениси”. По време на това представление жителите на град Кавазаки носят по града гигантски метални пениси, които символизират чистотата, успеха и здравето. Да се докоснеш до тях, означава да придобиеш тези качества през цялата следваща година.

Разбира се, има явна разлика между фалосите, които се употребяват за религиозни ритуали, и фалоимитаторите, които без особени стеснения се използвали от японските жени. Детайлите, намиращи се в подобни комплекти, са явно предназначени за практическо, а не за култово прилагане.

Любопитно е, че в основата на фестивала Канамара мацури лежи в основни линии не толкова пенисът, колкото фалоимитаторът. Според легендата празникът започнал да се отбелязва, след като местен ковач победил зъл демон, живеещ във вагината на една от тамошните жителки. Майсторът изковал железен фалос и го пъхнал в местообиталището на зловредния дух, който захапал металния фалшификат и си строшил зъбите. Така доброто за пореден път безжалостно и коварно победило злото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.