вторник, юли 27, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ПРИВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО В БАЛКАНА ДО НЯКОИ ИМОТНИ БЪЛГАРИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 409

Привременното правителство в Балкана до някои имотни българи

Стара планина, 1 януари 1871 г. [1]

Господине...

В...

Както въобще всички българи желаят освобождението си от несносното варварско иго на агаряните, тъй и вие, вярваме, да чувствате от все сърце това. А за да се сдобием с такова нещо, трябва да измислим средство, чрез което да постигнем желанието си. При толкова опити едва сполучихме да измислим реченото средство, и то вече се осъществи, доколкото го изискваше нуждата. Но работата е, че друго още едно се явява, без което още повече не може; то е пари, пари и пари!!! Вие, като сте един от родолюбивите и здравомислещи българи, и като ни е познато състоянието ви, идем с настоящето да ви молим да благоволите да пожертвате за народния ни жертвеник..., за които ще ви се даде един билет от Привременното българско правителство, което и ще отговаря за тях... Господин..., това ненадейно предложение ще ви се види твърде чудно! Но да се чудите време не остава. Пак и никому, дори и на най-верния си приятел, няма да обаждате, ако ли в противен случай, недай Боже, сте от лошите народоубийци хора, отидете и обадите на турското правителство писмото ни или предадете човека, който ще ви се представи за решителния ви отговор, въобразете си каква мъст ще ви се въздаде, няма и да се усетите кога ще сте лишени от живот, и то не само вие, но и цялото ви домородство. Ако ли пък, дай Боже, ни отговорите с приличния и патриотичен отговор и изпълните длъжността си като добър българин, ще можете след това да научите коренно целта ни, защо са нужни тези пари.

Побързайте и съобщете първия си и последен отговор на човека, когото ви изпращаме, защото 100 000 български юнаци чакат с нетърпение отговора ви.

Приемете братските ни поздравления.

От Привременното българско правителство в Балкана [2]

Н.Б.II.А., п. 60. № 8007

Арх. т. I, № 1, стр. 241

БЕЛЕЖКИ

1. Първообраз на окръжното от март 1871 г.

2. Оригиналът се намира у В. Платнаров.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.