събота, юли 03, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / АНГЕЛ КЪНЧЕВ ДО Н. Т. ОБРЕТЕНОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 406

Ангел Кънчев до Н. Т. Обретенов

Бай Тихо!

Бъди ми здрав!

Аз, като човек, като свястно животно, имам свободна воля. И само тя (волята ми) може да заповяда на моите телесни части: на ума ми, езика ми, устата ми, ръцете ми и др., а никоя друга чужда, а и те (телесните ми части) като нейни слуги слушат само нея, а никоя друга чужда. Само моите уста и език могат да хортуват [говорят] туй, което волята ми иска; само моите ръце могат да пишат и работят туй, което волята ми иска. С една реч: само моите телесни органи могат да бъдат правозастъпници на моята воля, а никои други.

Какви са онези телесни органи, които слугуват тайно на чужда воля? Непочтени, подли. Което ще рече, че онзи брат, който ме е застъпил пред теб и ти е казал, че съм се сърдил, когато си ме наричал в писмата си „без... и башиб...“, е непочтен човек - подлец.

Ти твърде добре знаеш, че моето начало е: какво е, то е, а какво не е, то не е. Ако се бях сърдил, щях ли да ти пиша и не щях ли да търся правозастъпник - ръцете ми работят, а и умът ми още не се е разболял. Може би почтеният брат е искал да ми направи с това добрина, но кажи му, че е излъган.

Ако си човек, кажи ми кой е. Казваш, че Ради ходил вече с бастун и... Господ да му е на помощ.

Поздрави Иван на дядо Генчо, Шишко, Карагяура и др. Кажи на Тома, че утре или в други ден ще му пиша.

Хем кажи на онези башибоз... да не развалят компанията за какви да е глупости.

„Дето са двама събрани в моето име, там съм и аз“

Христос

Н.Б.II.В., п. 2. № 13

Арх. Обретенов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.