сряда, октомври 28, 2020

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ ДО ТАЙНИЯ ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 356

Данаил Хр. Попов до Тайния централен комитет

Т. Мъгуреле,10 май 1867 г.

Господине И. П. Грудов

в Букурещ [1]

Съставът [2] или (начинът) ради съзаклятниците, който щяхте да ми провождате, до днес не съм приел, причината не познавам. Тук прочетох у господина Маноли Василиу него(в) състав; виждам вътре, че всеки съзаклятник ще има разноските си за отиване и връщане негово за тази година. Но напротив, гледам, че тук, гдето има няколко души, очакват благополучно време да минат (Бог да им е на помощ), но чувам как господин И. Бунеско, президент от трибунала, и господин М. Василиу искат явно да съберат помощ за тях пари, барут, умоляват разни персони [3]. И то[ва], вярвам, че не е дозволено. Вие ще, че им дайте точни изясненията как да следват него [този] състав. Господин Маноли го приел от Александри от господин Бича Пановича. Без друго, като Ви поздравявам, очаквам отговора Ви и съм Ваш съотечественик [4].

Д. Хр. Попов

№ 1, ако има нещо ново печатано, моля ви, проводете ни.

Същия

Из архив на Ц. Т. комитет.

1. Сложен европейски шифър с латиница.

2. Уставът на Тайния централен комитет.

3. Въпросът е за четата на Филип Тотю.

4. Писмото е дешифрирано от г-н Люб. Петров, пазител в Архивния отдел при Народната библиотека в София.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.