петък, октомври 23, 2020

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ: Н. М. ТОШКОВ ДО ХРИСТО ГЕОРГИЕВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 355

Н. М. Тошков до Хр. Георгиев

Одеса, 24 април 1867 г.

Господине,

В последното си писмо от 20-ти на текущия [месец] аз ви обещах някои подробности относно действията на тукашното ни общество по общото ни дело. На 21-ви април свиках всичките българи, които тука живеят, познакомих ги с работите, които там се вършат, и им показах нуждата да вземат живо участие в това дело.

Както трябваше да чакаме, те не скриха съчувствието си към него, и в изпълнение на обещанието, което там ви дадох, избра се комитет от 7 души, натоварени да работят с всичките зависещи от него способи по общото дело.

Този комитет скоро ще влезе във връзка със съобществата в Петербург и в Москва, на които ще проси поддръжката от материална и нравствена страна. Отговорите им навреме ще ви се съобщят.

Днес, 24 април, според съгласието ми, надявам се да са се отправили нашите депутати в Сърбия, за да осъществят станалото предначертание. Нямам нужда да ви казвам, че не трябва да допуснете никакво отлагане, защото работата и удобството на минутата не търпи отлагане.

В проекта за съюза ни със сръбското правителство трябва по нашето мнение да се прибави още едно условие, на което отсъствието живо се чувства. В новия пункт трябва да се каже, че никоя от договарящите страни няма право да направи никакъв договор без съгласието и одобрението на другата.

С това се предвардваме от случайна вредна възможност.

С молба да ми давате потребните известия върху работите, които там се вършат, известия, които ще ръководят действието на тукашния комитет, аз ви поздравявам и съм ви съотечественик.

Н. М. Тошков

До Г. Г. Членовете на настоятелството

в Букарест

Из частния арх. на Ив. Ев. Гешев

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.