четвъртък, май 09, 2019

Уроци по атеизъм. № 11 Библейски четения

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: УРОК 1, УРОК 2, УРОК 3, УРОК 4, УРОК 5, УРОК 6, УРОК 7, УРОК 8, УРОК 9, УРОК 10.

АВТОР: АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Урок 11. Библейски четения

Да започнем нашите малки библейски четения.

Какво изобщо представляват библейските четения? Мисля, че това е много приятно занимание. Но в началото ще си позволя кратко предисловие.

Знаете ли по какъв начин можете да зарадвате набожния и благочестив човек?

Когато някой ви говори, че вярвате в бог, веднага уточнявайте в какъв именно бог вярва, защото боговете са извънредно много.

Световната наука, която изследва религиозните култове, знае около триста и осемдесет или триста и деветдесет големи богове, като не се броят всякакви малки божества на племената от Северна Африка, Таити, Гвинея, Борнео и така нататък.

Та ако на така наречения вярващ човек му зададете въпрос в какъв именно бог вярва, той веднага ще започне радостно да обяснява, че целият околен свят е населен с идиоти. Че цялата световна история - на Индия ли, на Китай ли - е история на идиоти, които не са знаели правилния бог, а всичките техни богове са лъжливи, защото са различни от единия бог, в който вярва поклонникът на Библията и Евангелието.

Но нека да се разберем, съществува ли в Библията така наречения един бог и откъде изобщо се е взела тази налудничава формулировка за единия бог.

Да отворим като начало Изход, глава двадесета, и да прочетем така наречените заповеди. Тези заповеди са доста истерични и основно са посветени на искането да нямаш други богове, да не познаваш други богове, да не произнасяш имената на други богове, при това в режим на, бих казал, жесток шантаж - със заплахи да бъде прокълнат нарушителя и да сполети беда него и неговото потомство не само до седмо коляно, а практически до безкрайност.

Нещо не е така, нали? Един прост пример. Да вземем някой млад човек, който по силата на възрастта и темперамента си е крайно ревнив и впечатлителен. Да си представим, че този млад човек се е озовал на необитаем остров заедно със своето момиче. И островът е наистина необитаем - палми, пясък, наоколо океан и единствените хора са само нашият герой и неговото момиче. Как мислите, ще започне той всеки ден да иска от нея с пяна на устата да не гледа други мъже? Да не мисли за други мъже? Да не тича след други мъже? Разбира се, не. Той прекрасно знае, че на необитаемия остров те са само двамата и момичето няма къде да тича.

В Библията всичко е малко по-иначе. Така нареченият бог се намира в състояние на доста жестока конкурентна борба, в хода на която се опитва да огради поверения му не много развит в този момент скотовъден народец от влиянието на някакви други богове. Например, когато евреите, намирайки се в египетски плен, се опитва да си тръгнат оттам, изпратеният от бог Мойсей прави фокуси, които бог му подсказва, а сред тях сред и този с хвърлянето на жезъла (който станал на змия - бел. П. Н.). Но се изяснява, че местните египетски фокусници владеят, да речем, абсолютно същия комплект от хитрости (и техните жезли станали на змии - бел. П. Н.).

Помислете си - за какъв един бог може да става дума, когато едва ли не на всяка страница от Библията виждаме изисквания най-напред да се разоряват олтарите на някакви чужди богове, да се унищожават нечии светилища и в никакъв случай да не се признава за бог някой друг бог?

На мене ми се струва, че същество, което е уверено, че е само и няма конкуренция, никога не би се унизило до такива постоянни и, бих казал, не много благоприлични истерии.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.