петък, декември 21, 2018

„Разкажи ми приказка“

Приказките са изключително подвижни същества.

Прескачат през границите без никакви затруднения.

И ето ви един котарак, който помага на изключително глупавия си господар във Франция, назовавайки го „маркиз дьо Караба“ (според Шарл Перо), и още един котарак, който помага на изключително глупавия си господар в Германия, назовавайки го „господин графа“ (според Вилхелм и Якоб Грим), и трети кота... не, този път е котка (la gata), която помага на изключително глупавия си господар в Италия, без изобщо да му дава титли (според Джамбатиста Базиле).

Която версия да четем, скелетът е един и същ.

Но освен през границите, приказките прескачат и през вековете.

И стават съвсем съвременни понякога.

Резултат от което е и серийният филм „Разкажи ми приказка“ („Tell Me а Story“, 2018 г.).

Вече стигнах до седмата серия (другите още не са излезли) и имам интерес да гледам по-нататък.

Филмът интерпретира в три сюжетни линии три известни на цял свят приказки: „Трите прасенца“, „Червената шапчица“ и „Хензел и Гретел“.

Трите прасенца обаче са трима нескопосани обирджии на бижутериен магазин.


По следите на прасенцата върви жаден за мъст вълк - мъж, чиято годеница едното прасенце прострелва смъртоносно при неуспешния обир.


Хензел и Гретел са брат и сестра, които обаче не бягат от страшна вещица, а от страшни бандити, от които по стечение на обстоятелствата са отмъкнали голям сак с пари.


Червената шапчица е апетитна колежанка (ученичка от горен курс, по нашему), вълкът, който точи зъби да я ... (не да я изяде, разбера се) е неин съученик, а ловецът е техен учител.


Интересно вървят засега трите сюжетни линии, до края на първия сезон остават още три серии, чакам с нетърпение развръзката, предусещам като че ли нещо с неочакван край.

А за втория сезон не зная кои приказки са предвидили да интерпретират авторите.

Живи да сме, ще видим...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.