неделя, декември 23, 2018

Нобелови лауреати – 1955 година

Поликарп Куш (Polykarp Kusch)

26 януари 1911 г. – 20 март 1993 г.

Нобелова награда за физика (заедно с Уилис Лам)

(За точно определения магнитен момент на електрона.)

Поликарп Куш е роден в Бланкенбург, Германия, в семейството на свещеник. От 1912 година живее в Съединените щати и е гражданин на тази страна. Средното си образование получава в Средния Запад на САЩ. Първоначалния му професионален стремеж е в областта на химията, но скоро, след като учи в Технологическия университет „Кейз“ в Кливланд, щат Охайо, интересите му бързо се пренасочват към физиката. През 1931 г. получава бакалавърска степен по физика. Продължава обучението си като аспирант в университета в Илинойс, където му присъждат магистърска степен през 1933 г. и степента доктор по философия през 1936 г. В Илинойс Куш работи върху проблеми в областта на оптичната молекулярна спектроскопия под ръководството на професор Ф. Уилър Лумис. Той работи и с професор Джон Т. Тейт в университета в Минесота в областта на масспектроскопията от 1936 до 1937 г.

От 1937 г. Куш е ангажиран с катедрата по физика към Колумбийския университет в Ню Йорк, като се изключат паузите, наложени от Втората световна война. През това време той се занимава с изследване и разработване на микровълнови генератори в „Уестингхаус електрик корпорейшън“, „Бел телефон лаборатрийз“ и Колумбийския университет. Този опит е важен не само поради това, че му дава знания за микровълновите методи, но и защото предлага използването на специални техники с вакуумни тръби за решаване на широк кръг от проблеми в експерименталната физика.

Куш е професор по физика в Колумбийския университет от 1949 г. От първия си ден в университета той е тясно свързан с професор И. И. Раби и неговата програма за търсене на атомни, молекулярни и ядрени свойства и явления по метода на молекулярните лъчи. Посоката, в която протичат неговите изследвания, се намира под влиянието на тази дълга връзка. Той се занимава предимно с дребните детайли на взаимодействието между съставните части на атомите и молекулите и с външно приложените полета. Установяването на реалността на аномалния магнитен момент на електрона и прецизното определяне на неговата величина е част от интензивната му програма за следвоенни изследвания с помощта на атомни и молекулярни лъчи. По-късно той се интересува също така от проблемите на физикохимията, към чието експериментално изследване прилага техниката на молекулярните лъчи.

Профисор Куш е удостоен с титлата почетен доктор на Технологическия институт „Кейз“, на университета в щата Охайо, на университета в Илинойс и на колежа „Колби“. Избран е за член на Националната академия на науките на САЩ през 1956 г.

През последните си години Куш се занимава все повече с проблемите на образованието, особено образованието на младите хора, които трябва да разберат цивилизацията, повлияна силно от научните знания и от методите, които произтичат от тези знания.

Куш се жени за Едит Стар МакРобъртс, от която има три дъщери. Съпругата му умира през 1959 г. и той се жени през 1960 г. за Бети Пецони.

Превод от английски: Павел Б. Николов



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.