петък, януари 12, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1987 г. / ЛИТЕРАТУРА / ЙОСИФ БРОДСКИ

Йосиф Бродски (Иосиф Бродский)

24 май 1940 г. - 28 януари 1996 г.

Нобелова награда за литература

(За всеобхватното му творчество, пропито с яснота на мисълта и поетична енергия.)

Йосиф Бродски е роден през 1940 г. в Ленинград и започва да пише поезия, когато е на осемнадесет години. Анна Ахматова скоро разпознава в младия поет най-талантливия лиричен глас на неговото поколение. От март 1964 г. до ноември 1965 г. Бродски живее в изгнание в Архангелска област в Северна Русия; осъден е на пет години каторга за „социален паразитизъм“, но не излежава присъдата си.

Четири от стихотворенията на Бродски са публикувани в ленинградска антологии през 1966 и 1967 г., но по-голямата част от творчеството му се появява само на Запад. Той е прекрасен преводач на поезия, между другото, превежда на руски език английските поети метафизици и полския поет емигрант Чеслав Милош. Поезията му е преведена поне на десет езика. „Йосиф Бродски: Избрани стихотворения“ публикува „Penguin Books“ в Лондон (1973 г.) и „Harper & Row“ в Ню Йорк (1974 г.) в превод от Джордж Л. Клайн и с предговор от У. Х. Одън. Том с избрани стихотворения на Бродски, преведени на френски език, са публикуван от „Gallimard“; немски превод прави Пипер Верлаг, а италиански - Мондадори и Аделфи. Фарар, Щраус и Жиру издават през 1980 г. знаменития сборник на Бродски „Част на речта“.

На 4 юни 1972 г. Йосиф Бродски е изгонен от родината си. След кратки престои във Виена и Лондон заминава за САЩ. Той е постоянен гостуващ поет и професор в Мичиганския университет, Куинс колидж, Смит колидж, Колумбийския университет и Кеймбриджкия университет в Англия. Професор е по литература в колежа „Маунт-Холиок“. През 1978 г. Бродски е удостоен с почетната степен доктор по литература от Йейлския университет, а на 23 май 1979 г. става член на Американската академия и на Института за изкуства и литература. През 1981 г. Бродски става носител на наградата на фондацията „Джон Д. и Катрин Т. Макартър“ за своите „гениални“ творби.

През 1986 г. Фарар, Щраус и Жиру издават „По-малко от едно“, сборник с есета на Бродски за изкуството и политиката, който печели Националната награда на критиците. През 1988 г. Фарар, Щраус и Жиру публикуват сборника с негова поезия „Към Урания“, а през 1992 г. - сборника с есета за Венеция „Воден знак“.

ИЗТОЧНИК: https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1987/brodsky/biographical/

Превод от английски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.