понеделник, февруари 21, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / СЛИВЕНЦИ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 448

Сливенци до Панайот Хитов

Сливен, 27 януари 1872 г.

Любезни друже П. X.

В Белград

За всичко, което ни пишеш, е работа на ЦК и с него трябва да се разберете, откъдето зависим както ние, така и всички частни комитети, водими по едни закон, който по вишегласието на всички ни е нареден. Докато не се съобразите със закона и поднесете писмено вашето участие, че сте член на ЦК, всички твои писма ще бъдат напразно, защото не смеем да им отговорим. Приключеното ви [писмо] за господин Н. Д. Т-глу предадохме, но приключените от сестриното ви дете тук до някои и други, въобще за всички в града, ги изгорихме и ви напомняме още веднъж да го преглеждате, когато пише и на какви хора пише.

В това същото писмо от 23 9 вр. от миналата година пишете за дохождане. Ние мислим, че ЦК ви е писал вече няколко пъти да дойдете, защото войводи ще трябват, според както се работи. Ние сме на мнение да дойдете тук, защото нашите тук имат на вас по-голямо доверие отколкото на друг войвода.

От Частния БРКомитет

П. Р. до Д. Топалов вече недейте отправя никакви писма, защото освен че няма с какво да ви помогне, но може още да увреди всяка работа...

Същите

Н.Б.II.А., п. 68 № 9127

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.