събота, февруари 05, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ ДО РАЙЧО ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 444

Любен Каравелов до Райчо Попов

Райчо,

Паспортът вие трябва да ми изпратите в Букурещ и аз да го изпратя, където трябва. Аз ти казах вече, че този паспорт не е за Панайот, а за едно момче русо, високо, на 26 години, очи има руси, малки мустаци (Левски – бел. П. Н.), разбра ли сега? Ако Райчо се бои, да не отговаря, то не трябва да ми изпращате гореспоменатия паспорт, защото аз намерих тук гръцки, за който трябва да се заплатят само малко пари, но никой няма да рискува в това дело. Трябвало би да имаме повече доверие един към друг, защото другояче нищо не бива.

Букурещ, 1 януари 1872 г.

Твой Л. Каравелов

Както Райчо е гарантирал пред власите, така и аз гарантирам, че Райчо няма да отговаря за нищо, защото аз отблизо познавам онази работа, за която се иска този паспорт. Пак повтарям, ако Райчо се бои, то нека скъса този паспорт, а аз ще намеря друг.

Н. Б. Арх. Горазд Стойчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.