сряда, февруари 09, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 445

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

10 януари 1872 г.

Господине!

Писмото ви получихме и разбрахме кар. В. [1] какво е писал за вас и че В. Л. в някои отношения своеволствал. Всичко това на нас ни е непонятно, ще се разберем тогава, когато стане събранието според както мисли бай Левски, че било нужно да стане.

Троицата [2], които вие бяхте видели за благословено да дойдат при вас за... [3], ние не виждаме за нужно. Пък още Д. Общи не може да дойде, че бил там компрометиран, стига да сме способни та и тук ги намираме [4]...

От писмата на П. Х(итов) и Ф. (Тотюви) ще разберете какво се мисли. Засега повече време нямаме... Вие, както и да е, трябва да препишете един от законите и да го изпратите на П. Хит(ов), защото отбелязваме, че ще му го изпратите.

А. К(ънчев) изпратихме там и тази неделя го очакваме да се завърне.

Ваш Мур. Ибрахим

Н.Б.II.А., п. 62. № 8480

Арх. т. I, № 6, стр. 188

БЕЛЕЖКИ

1. Каравелов.

2. В. Левски, Д. Общи и Ан. п. Хинов от Плевен.

3. За разяснение на възникнали недоразумения.

4. Недоизказана и замъглена мисъл, която се отнася все още до въпроса как да се изглади възникналото несъгласие. Отхвърля се предложението да се викат отвъд Дунав. Може и тук да се съберат тримата, стига да има способни хора да ги изслушат и помирят.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.