неделя, март 06, 2016

Владимир Путин – Кървавия и Надия Савченко

Автор: Слава Рабинович (публикувано във Фейсбук)

Превод от руски: Павел Николов (заглавието е на преводача)

Владимир Путин направи за Украйна повече, отколкото са направили много видни украински дейци, взети заедно.

Първо, украинският т. н. „елит“, също като руския т. н. „елит“, не беше изобщо готов да върви към ЕС и НАТО, дори и с много бавна скорост. Независимо от и въпреки волята на украинския т. н. „елит“, Владимир Путин изтласка Украйна от постсъветската орбита към ЕС и НАТО. Трябва да се признае: това направи именно той.

Второ, Владимир Путин е баща основател на украинската нация, в смисъл на „народ нация“, в смисъл на държавно и национално суверенно самоопределение. Донякъде това е същото, което направила някога Финландия на 6 декември 1917 година (утвърждаване от финландския парламент на обръщението на сената на Финландия „Към народа на Финландия“) и Владимир Ленин на 18 (31) декември 1917 година (признаване на държавната независимост на Финландската република от Съвета на народните комисари (правителството) на Руската Съветска република, начело с Вл. И. Ленин), само че с някои уговорки. Уговорка първа: формалното получаване на независимост през 1991 година не направи Украйна реално независима, защото тя стана такава от 2014 до 2016 година, именно като резултат от военната интервенция на РФ. Уговорка втора: за разлика от Владимир Ленин, който оставя Финландия на нейната си воля за първи път в цялата ѝ история, Владимир Путин – Кървавия, тласкайки Украйна към сегашната независимост, отхапа парче от нейните земи, заля с кръв целия Донбас, а също така частично и попътно Австралия, Белгия, Канада, Германия, Индонезия, Малайзия, Холандия, Нова Зеландия, Филипините, Великобритания и Сирия.

И сега, като в най-добрите холивудски 3-D филми за покоряването на космоса, Украйна се откачи завинаги както от Руската империя, така и от постсъветската Империя на злото, възродена по образец на Путин, затвори всички докове за закачане и започна да се движи по съвсем друга орбита, обикаляйки около друго светило в друга галактика.

Но постът е в действителност не само за Владимир Путин, едновременно национален антигерой на Украйна и баща основател на украинската нация. Постът е за него, за путинизма, за Украйна и за Надежда Савченко.

Надя (на украински: Надия – бел. прев.) Савченко никога не е била национален герой… по-точно, национална героиня на Украйна. Тя е родена на 11 май 1981 година в Киев, иначе казано – сега е само на 34 години. Съвсем не всички малки момичета от поколението на 80-те години са искали да станат военни. Но Надя мечтае от детството си да бъде пилот на боен самолет. Учи в единственото в района украинско училище, говори само на украински език, макар че разбира и руски. Надя завършва училището със специалност моделиер дизайнер, след което учи една година във факултета по журналистика в Киевския национален университет. След това постъпва с договор във Въоръжените сили на Украйна и служи в железопътните войски като радистка (как човек да не си спомни тук радистката Кет). След това подписва договор за служба в 95-та аеромобилна бригада в Житомир, когато се формира първият ненаборен батальон към аеромобилните войски (части от сухопътните въоръжени сили за бързо придвижване по въздуха – бел. прев.). През 2004-2005 година в състава на украинския миротворчески контингент участва в мисията в Ирак, където служи шест месеца в 3-та рота на 72-ри самостоятелен механизиран батальон.

След завръщането си от Ирак Надя постъпва в Харковския университет на Въздушните сили, за което получава разрешение лично от министъра на отбраната на Украйна Анатолий Гриценко. През 2009 година завършва обучението си като щурман. За щурман се обучава на фронтови бомбардировач Су-24, но в края на обучението си е насочена към друг летателен апарат – вертолета Ми-24. След завършването на университета служи като щурман оператор на Ми-24 в 3-ти самостоятелен полк на армейската авиация на Въздушните сили на Украйна в град Броди. Надя има 170 летателни часа и 45 скока с парашут.

На 14 септември 2014 година конгресът на „Батькивщина“ („Отечество“, украинска политическа партия, ръководена от Юлия Тимошенко – бел. прев.) приема единодушно Савченко в редовете на партията и издига кандидатурата ѝ за депутат във Върховната рада. На 7 ноември адвокатът на Савченко съобщава, че е написала заявление за уволнение от Въоръжените сили на Украйна, защото е избрана за депутат във Върховната рада на Украйна. На 19 ноември ЦИК регистрира Савченко като народен представител, а на 25 ноември тя получава свидетелство за народен представител на Украйна. Надежда Савченко е член на постоянната делегация на Украйна в ПАСЕ от 24 декември 2014 година.

Надежда Савченко има следните награди:

- Международна награда Freedom Awards, 2015 г.

- Награда „Світло справедливості“, 2015 г.

- Награда „За свобода“ на неправителствената организация „Атлантически съвет на САЩ“, 2015 г.

- Църковен орден „Свети великомъченик Георгий Победоносец“ (на Украинската православна църква с Киевски патриархат), 1 март 2015 г. – „за борба със злото“.

- Орден „За мъжество“ III степен, 21 август 2014 г. – „за лично мъжество и героизъм, проявени в защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, за вярност на военната клетва и високо професионално изпълнение на служебния дълг“.

- Звание „Герой на Украйна“ с връчване на орден „Златна звезда“, 2 март 2015 година – „за несъкрушимост на волята, за гражданско мъжество и жертвено служене на Украинския народ“.

Надежда Савченко е Герой на Украйна. Но Надя Савченко никога не е била исторически национален герой… по-точно, историческа национална героиня на Украйна… до вчерашния ден (3 март 2016 г. – бел. прев.). Национална героиня на Украйна, ВЕЧЕ влязла в историята, я направи Владимир Путин – Кървавия.

Защото Владимир Путин – Кървавия ще убие Надя Савченко след 8-10 дена, след почти двегодишно издевателство.

Днес Владимир Путин – Кървавия и Надя Савченко са от различни теглови категории.

Владимир Путин – Кървавия е международен терорист, военен, държавен, длъжностен и криминален престъпник, криещ се зад маската на държавен глава, диктатор, извършил противоконституционен насилствен държавен преврат, незаконно завземане и задържане на властта. Световен аутсайдер, личен приятел на Кадафи и Асад, убиец на стотици хиляди хора в Русия и извън нейните предели. А сега е убиец и на Надя Савченко.

Надя Савченко е историческа национална героиня на Украйна, историческа личност от международен мащаб, без излишни думи и лъжлив патос на това определение. Констатиран факт.

Малко отстъпление

Михаил Касянов си спомня: „През есента на 2004 година, след трагедията в Беслан, когато Путин фактически заговори за нова политика, за антиконституционна реформа с отмяна на изборите за губернатори и за преразглеждане на закона за изборите, когато правозащитниците бяха обявени за шпиони – всичко това беше за мене голям удар, такъв беше циничният отговор на Путин на трагедията в Беслан. Путин де факто започна да свива цялото обществено-политическо пространство и да го преобразува по свой начин. Тогава се измъчвах месец-два, опитвайки се да разбера какво става: до това време смятах, че Путин няма преднамерена негативна политика, че са ставали грешки. Грешки във връзка с НТВ, във връзка с Ходорковски, във връзка с Дубровка… Но след септемврийските събития през 2004 година разбрах, че това не са били грешки, а осъзнати преднамерени действия. И тогава отидох при Путин и му казах, че прекратявам всякакво взаимодействие с него и с правителството. Отидох и му казах така, защото тогава по негова молба бях започнал работа за създаване на международна банка за нашата интеграция с Евросъюза – някога, като премиер, работех за практическото въплъщение на идеята за широка интеграция, но после, след оттеглянето си, се концентрирах върху една част – финансовата, банковата. Срещах се с него редовно да 2004 година. Отначало по негова молба, защото ме молеше да го консултирам в областта на икономиката и финансите; по това време премиер беше Фрадков, който не се ориентираше добре в икономическите процеси. Тогава Путин сам за себе си реши, че трябва да заеме главните длъжности в страната – да бъде едновременно президент и премиер-министър. А когато му заявих, че минавам в опозиция, той беше много озадачен и каза следното изречение: „Знайте, че все едно ще ви смажа“.

На 3 март 2016 година Надя Савченко обяви суха гладна стачка (отказ да се приема не само храна, но и вода – бел. прев.) до връщането ѝ в Родината жива или мъртва. След четири дена тя ще започне да халюцинира; след 8-10 дена ще умре.

Тя написа, че „обявява суха гладна стачка от 4.03.2016 г.“ до връщането ѝ „в Украйна жива или мъртва“. Именно такъв е нейният протест срещу действията на руските власти, на руските спецслужби, на следствието, съда и прокуратурата на РФ. По думите на Надя всички те са виновни за „нарушаване на международното право, за похищението ми от Украйна, за насилственото ми докарване в Русия и незаконното ми задържане в затворите на РФ“, а също така за „безчестния съд“. Затова Надя заявява, че забранява не само да я извеждат от състоянието на гладна стачка, да ѝ вземат анализи и да ѝ инжектират лекарства, но иска също така от сътрудниците на СИЗО (следствения изолатор – бел. прев.) да не се докосват до нея, като дава право за контрол на своето здраве само на лекари от Европа или Украйна. В случай, че умре, Надя иска да не аутопсират тялото ѝ, а да го предадат на майка ѝ и сестра ѝ.

„Моето решение не подлежи на промяна!“ – завършва тя писменото си послание.

Веднъж Владимир Путин – Кървавия каза на Михаил Касянов: „Знайте, че все едно ще ви смажа“.

Веднъж Владимир Путин – Кървавия каза на Борис Немцов: „Знайте, че все едно ще ви смажа“.

Веднъж Владимир Путин – Кървавия каза на Надежда Савченко: „Знайте, че все едно ще ви смажа“.

Вчера Надежда Савченко отговори на Владимир Путин – Кървавия: „Знайте, че ще се върна в Украйна след десет дена, жива или мъртва. Моето решение не подлежи на промяна!“

На листа, който Надия Савченко показва в съда, пише: „Украинка съм се родила, украинка ще умра“.

Владимир Путин – Кървавия ще загуби този дуел. Във всеки случай, при какъвто и да е изход. Така той ВЕЧЕ го е загубил. Защото Владимир Путин – Кървавия е майстор на спорта и шампион по цугцвангите. Той се намира в своя пореден цугцванг, при който всеки следващ ход само влошава неговото положение. Надявам се, че всички разбират за какво става дума.

Когато Надя Савченко, историческата национална героиня на Украйна, се върне „в Украйна жива или мъртва“, украинският народ не трябва да забравя, че именно в Русия на Владимир Путин – Кървавия, по време на делото Савченко, се противопоставиха ПУБЛИЧНО десетки хиляди души, руски граждани. На 9 февруари 2015 година руският вестник „Новая газета“ започна да събира подписи под обръщение към Путин с искане да бъде освободена Савченко от Лефортовския затвор; на 24 февруари писмото с повече от 11 500 проверени подписа беше доставено в Администрацията на Президента на РФ. Сред подписалите обръщението бяха и Людмила Улицкая, Зоя Светова, Мариета Чудакова, Светлана Ганушкина, Екатерина Гордеева, Елена Гремина, Галина Елшевская, Олга Седакова, Наталия Мавлевич, Альона Романова, Дмитрий Муратов, Ирина Прохорова, Елена Коренева, Наталья Синдеева, Божена Ринска, Елена Гришина, Ксения Собчак, Марина Вишневецкая, Виктор Василев, Лев Рубинщайн, Владимир Войнович, Александр Гинзбург, Александр Архангелский, Евгений Ас, Виктор Шендерович, Филипп Дзядко, Гари Бардин, Владимир Паперний, Сергей Зенкин, Георгий Ефремов, Наталия Соколовская, Аркадий Штипель, Евгений Ермолин, Борис Жутовский, Игор Иртенев, Ала Босарт, Владимир Мирзоев, Сергей Гандлевский, и много, много други.

Владимир Войнович написа в отворено писмо до Путин на 25 февруари 2015 година, че „хората са устроени така, че понякога смъртта на един човек ги разтърсва повече, отколкото гибелта на стотици“.

На 4 март 2016 година Владимир Путин – Кървавия каза на Владимир Войнович: „Знайте, че все едно ще ви смажа“.

След 4 дена, на Международния ден на жената 8 март, Надя Савченко ще започне да халюцинира. Седмица след това ще умре. Или ще я пуснат от путиновия затвор жива. Та нали тя хвърли предизвикателството: „Знайте, че все едно ще ви смажа“.

И това предизвикателство беше хвърлено в лицето на Владимир Путин – Кървавия, международния терорист, военния, държавния, длъжностния и криминалния престъпник, криещ се зад маската на държавен глава, диктатора, извършил противоконституционен насилствен държавен преврат, незаконно завземане и задържане на властта. Световния аутсайдер, личния приятел на Кадафи и Асад, убиецът на стотици хиляди хора в Русия и извън нейните предели. А сега и убиец на Надя Савченко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.