събота, март 19, 2016

Момиченцето, куклата и Кафка

Когато живеел в Берлин, Франц Кафка се разхождал всеки ден из един парк. Там той срещнал веднъж едно малко момиченце, което изгубило куклата си и плачело силно. Кафка предложил да му помогне и да се срещнат на същото място през следващия ден.

Куклата знаменитият писател, разбира се, не намерил. Но затова пък донесъл написано от нейно име писмо. „Моля те, не се огорчавай, че ме няма – започнал да чете на глас Кафка. – Аз заминах на пътешествие, за да видя света. Ще ти пиша за всичките свои приключения“. През следващите няколко седмици те се срещали в парка и писателят четял на момиченцето писмата, в които куклата описвала картинно своето пътуване.

Скоро туберкулозата на Кафка се изострила и му се наложило да замине за санаториум във Виена. Преди заминаването си, което се оказало последно за писателя, Кафка се срещнал с момиченцето и му подарил кукла. Тя не приличала изобщо на тази, което момиченцето загубило някога. Но към куклата имало бележка: „Пътешествието ме промени“.

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.