петък, март 11, 2016

Снимки

Досега в поредицата: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

1. Паспортът на Льоня от 1947 година. Паспорт като паспорт, но националност... украинец. По мое време, докато Льонята беше жив, тази подробност не ни се казваше.


2. Миксина. От рода на змиорките. Има четири сърца, два мозъка, една ноздра и череп, но е безгръбначна. Смята се за най-хлъзгавата риба, при опасност изхвърля толкова много слуз, че запушва хрилете на нападателя, с което го неутрализира.


3. Самоходно руско оръдие Су-76М по време на Втората световна война, 1945 година... Носят си и дърва за огрев май?...


4. Реклама за свободна продажба на 7-заряден наган със 100 патрона в царска Русия. Всичко това - само за 38 рубли и 50 копейки.


5. Минохвъргачка от 1910 година. И съвременна...


6. Флорънс Найтингейл, около 1858 година. Удивителна жена, медицинска сестра, станала известна с прозвището "Дамата с лампата" ("The Lady with the Lamp") заради нощните си обиколки в грижа за ранените войници по време на Кримската война (1853-1856). През 1860 година основава първото в света училище за медицински сестри.


7. Печатът, "пазещ" гробницата на Тутанкамон, преди да бъде счупен и гробницата да бъде отворена на 26 ноември 1922 година. И никакво "проклятие на фараона" като последствие, разбира се няма, всичко може да бъде обяснено с реални обстоятелства без всякаква мистичност. Но когато човек реши да вярва в нещо, няма как да му избиеш вярата: един се кълне в хомеопатията, друг в кемтрейлсите, трети в световния юдейски заговор, четвърти в илюминатите, пети в историческите прозрения на Спароток, шести - в проклятието на мумията...


8. Руски тренажор за стрелба с авиационна картечница. Снимката е от времето на Първата световна война...


9. Колко често жените влизат в историята заради мъжете си. Ако мъжът на Берта Боронда не ѝ беше изневерил, сега нейното име изобщо нямаше да се знае. Но той го направил и разярената Берта му отрязала мъжкото достойнство с бръснач (1907 година). И станала известна по целия свят. За деянието си получила само пет години затвор, а след това живяла честито чак до 1950 година. Докога е живял мъжът ѝ - нищо не се знае, пък и с отрязан инструмент - това живот ли е...


10. Карл Ейкли - биолог, анималист, природозащитник, фотограф, изобретател и основател на съвременната таксидермия (препариране на животни). Снимката е от 1897 година, когато в Африка Ейкли е нападнат от леопард - успява да го убие с голи ръце, но се вижда, че доста е пострадал...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.