четвъртък, ноември 24, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ПЪРВИЯТ СЕКРЕТАР НА СУЛТАНА ДО ВЕЛИКОТО ВЕЗИРСТВО

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 495

Първият секретар на Султана до Великото везирство

Чест ни е да ви доложим смирено следното.

Вашето тескере заедно с приложената към него телеграма са поднесени на Н. В. Султана, който благоволи да заповяда да се издаде утвърдително ираде по съдържанието на вашия доклад. (За смъртната присъда на Димитър Общи – бел. П. Н.)

30 Теввал 1289 от Егира

19 декември 1872 г. Р Хр.

Из Цариградския архив

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.