петък, ноември 11, 2022

ИСТОРИЯ НА ДОЛАРА

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Пътят на основната световна валута е дълъг четири века.

Доларът за първи път станал национална валута след провъзгласяването на независимостта на Съединените щати през 1776 година. До това време в Северноамериканските колонии се използвала испанска валута, а по-специално испанският долар. Именно испанската сребърна монета може да се разглежда като първия сребърен долар на САЩ.

Между другото, една от версиите за възникването на символа на долара, двойно зачеркнатата вертикално буква S, е свързана с испанското песо. Според тази теория буквата S била символ на вълните, които мият колоните, издигнати според преданието от Херкулес. Тези колони са съответно вертикалните черти на символа. Версията е интересна, но не е достоверна.

Испански долар, 1768 година

През 1781 година за поддържането на финансова устойчивост и независимост в Северна Америка е основана първата национална банка. А след четири години е напечатан първият американски долар, който между другото до това време вече е получил официалното си название. Но въпреки това другите валути, използващи се в страната, не изчезнали. Икономиката на САЩ се готвила за пълноценно установяване на долара като национална валута още около едно столетие.

Що се отнася до първите сечени метални монети, този момент американците чакали до 1794 година. Именно тогава монетният двор изготвил първите сребърни монети. Цената на един долар била 1,67 грама сребро.

Нова спирала в развитието си доларът получил по време на Гражданската война. Тогава Министерството на финансите на Съединените щати емитирало безлихвени полици. Интересно е, че именно по време на Гражданската война печатането на пари достигнало високо равнище. Специални мастила, използвани за създаването на долара, не позволявали копирането на банкнотите.

В исторически план книжните пари изобразявали знакови места и политически дейци. Но не винаги дизайнът им съответствал на обичайните правила. Веднъж на една банкнота бил изобразен чернокож роб, трудещ се на плантация. Още един забележителен детайл на банкнота било изображението на жена – Марта Вашингтон. Този случай бил първият и единственият.

Банкнота от 100 долара, края на IXX век

Долар с Марта Вашингтон

Доларът бил не само сребърен, но и златен. А за „златен“ век на американската валута се смята XX век. Златни монети сечели от 1900 до 1969 година. Освен това Втората световна война направила долара световна валута, а САЩ най-едрият кредитор в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.