четвъртък, ноември 03, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ ДО ЦЕНТРАЛНИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ В БУКУРЕЩ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 492

Данаил Хр. Попов до Централния революционен комитет в Букурещ

Господа!

Това е трето писмо, което ви пиша. Вярвам да сте приели другите две, които бяха адресирани до господин Сп. К. Настоящото ми [писмо] не е за друго, само да ви кажа да видите във влашкия вестник „Ромънул“ от 9. т.м. каква дописка е взел от един немски вестник, която е изпратена от Русе, разбира се, от някое краставо паликаре.

Тя носи заглавие „Българският черковен въпрос". Той, ще видите, ви казва, че в Русе станала революция от млади българи, изпратени нарочно от града ви затова, у които са намерили много прокламации към българския народ за общо политическо въстание. На това не трябва да се замълчи, мисля, но да му отговорите както му прилича на такова магаре, каквото е онова, което е писало такива бълвочи в онзи немски вестник. Отговорете ми какви известия имате от Васил. Здравейте!

Драгомиров [1]

12/12 72

Н.Б.II.А., п. 103. № 45

БЕЛЕЖКИ

1. Адрес: За Л. К. в Bucurest.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.