неделя, ноември 27, 2022

ТЕЛЕГРАМА

Моят съгражданин (по линия на Силистра) Здраво Кулев, който непрекъснато се рови из българската история и вади на бял свят непознати или слабо познати документи, е публикувал в профила си във Фейсбук една твърде интересна телеграма, която – тъй като сме любители на документираните, а не на митологизираните исторически събития – публикуваме и ние тук.

ТЕЛЕГРАМА

приета снощи във Варненското окръжно управление из Цариброд

от господин председателя на Народното събрание (Стефан Стамболов – бел. П. Н.)

Цариброд, 13 ноември, 11 часа вечерта

До Г. г. (господа – бел. П. Н.) окръжните управители.

Днес бях на бойното поле, гдето вчера стана сражението.

Повече от 120 души сърби има убити на това място, а наши само около 30 души. НЕГОВО ВИСОЧЕСТВО беше на същото място. Той поздрави войниците и им благодари за храброто им и доблестно поведение. Войската е бодра и весела. Санитарите действат великолепно. Болните се гледат добре и след първа помощ се пращат в София. Всички са весели, защото неприятелят е смутен и слисан. Днес имахме пълна тишина. Сърбите пренесоха войската си зад река Нишава. Бързането на сърбите да искат мир и да се показват, че уж слушат великите сили, които те не слушаха, когато нападаха България, се гледат като доказателства, че те са изгубили всичка надежда, че ще могат да са бият с нас и гледат как да са спасят от безизходното си положение. Милан е още в Пирот, защото го е страх да иде в Белград. (подпис.) Стамболов.

Гр. Варна, 15 ноември 1885 г.

ОРИГИНАЛ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.