неделя, ноември 20, 2022

ЗА ДУМАТА „БЕЗСКРУПУЛЕН“

ИЗТОЧНИК: ИСТОРИЧЕСКИ ДНЕВНИК, ФЕЙСБУК

През I век пр. н. е. Рим създава професионална армия, която се превръща в еталон за качество. Войниците в нея служат по двадесет и пет години, а онези, които доживеят пенсия, получават големи поземлени владения и солиден доход.

Една от основните задачи на римските войски била да маршируват на големи разстояния. За целта всеки един пехотинец в легионите бил снабден със здрав чифт обувки - калиги (caligae - от там и прякора на император Гай Юлий Цезар Август Германик - Калигула - понеже израснал като дете сред войските на баща си и имал чифт малки бойни обувки – Caligula). (В някои български източници ще срещнете прозвището Калигула, преведено като „Ботушчето“, но това не е правилно; калигата – както виждаме и на изображението - е сандал, а не ботуш - бел. П. Н.)

Проблемът на калигите бил, че в тях лесно влизали дребни камъчета по време на марш и войниците трябвало да ги търпят, за да не нарушават походната колона. Младите войници имали доста проблеми с тези камъчета, наричани scrupulum. Колкото повече време един войник марширувал в строя, толкова по-твърди ставали ходилата и толкова по-малко той усещал scrupulum-ите, а в края на службата си, римският легионер можел да марширува, без да чувства каквото и да е неудобство - т.е. ставал безскрупулен.

БЕЛЕЖКА: В източника, който използвах, се твърди, че горната история е разказана от Марк Тулий Цицерон, но колкото и да търсих, не можах да намеря потвърждение на тази теза, така че просто я приемаме на юнашко доверие. (Бел. П. Н.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.