събота, юли 01, 2023

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1985 г. / МИР / „ЛЕКАРИ ПО СВЕТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЯДРЕНАТА ВОЙНА“

“Лекари по света за предотвратяване на ядрената война“ („International Physicians for the Prevention of Nuclear War")

Осн. декември 1980 г.

Нобелова награда за мир

(За разпространяването на авторитетна информация и за осведомяването за опасностите от ядреното оръжие.)

Световната федерация на здравните специалисти “Лекари по света за предотвратяване на ядрената война“ (ЛСПЯВ) е основана, за да мобилизира медицинското обществено мнение срещу заплахата от ядрена война. Основателите на ЛСПЯВ Бърнард Лоун, професор по кардиология в Харвардския институт по здравеопазването, и Евгений Чазов, генерален директор на Кардиологичния център в Москва, са световно известни лекари; срещата им през 1960 г. дава тласък на сътрудничеството им за изучаване на механизма на внезапната смърт.

Бърнард Лоун започва да се интересува от медицинските аспекти на ядрения конфликт, след като слуша през 1961 г. реч на Филип Ноуъл-Бейкър за надпреварата в ядреното въоръжаване. Скоро той основава с някои свои колеги групата „Лекари за социална отговорност“, като става неин първи председател. По-късно групата се превръща в един от основните основатели на ЛСПЯВ. През 1979 г. Лоун кани Чазов да организират международно медицинско движение срещу надпреварата в ядреното въоръжаване, с което биха изпълнили своя професионален дълг „да посочат основната заплаха за човешкия живот“. Срещайки се година по-късно в Женева, те основават ЛСПЯВ с четирима други американски и съветски лекари. Решено е да бъдат включени лекари от цял свят, като се въздържат от подкрепа или критика на едно или друго правителство. Федерацията, понякога наричана „Лекари срещу ядрената война“, е със седалище в Бостън и Лондон. До 1985 г. обхваща повече от 135 хиляди членове от 41 страни, вкл. 28 хиляди от САЩ и 60 хиляди от СССР. ЛСПЯВ провежда годишни конференции, обсъждащи медицинските аспекти на ядрената война. На третата конференция в Амстердам (1983 г.) е одобрен уставът, според който организацията се ръководи от международен съвет, включващ по един представител от националните ѝ подразделения. Съветът избира съпредседатели от СССР и САЩ, както и изпълнителен комитет.

Освен международни срещи ЛСПЯВ инициира много програми, предназначени за привличане на общественото внимание към опасностите от надпреварата в ядреното въоръжаване. На организацията принадлежи така нареченото "медицинско предписание" за мораториум върху всички видове ядрени опити. Тя се застъпва за подлежащо на проверка замразяване на ядрените оръжия, издава декларация за забрана на първа употреба на това оръжие от която и да е страна, застъпвайки се за използването на военните разходи за борба с бедността, неграмотността и болестите.

През юни 1982 г. шестима американски и съветски лекари участват в безпрецедентна дискусия по съветската телевизия. Програмата, финансирана от ЛСПЯВ, привлича 100 милиона зрители от СССР и по-късно е излъчена в САЩ и Европа. През същата година групата публикува сборник от статии на американски, съветски, британски и японски лекари, озаглавен „Последна помощ: медицинските измерения на ядрената война“ („The Last Aid: The Medical Dimensions of Nuclear War“), която е широко разпространена и дори се изучава в някои университети и медицински институти.

В сътрудничество с Центъра за ядрена психология ЛСПЯВ финансира проучване за отношението на съветските и американските деца към заплахата от ядрена война. В центъра на образователната дейност на организацията е Съветско-американската лекарска кампания, в рамките на която страните си разменят групи от лекари, които изнасят доклади по време на професионални срещи и публични форуми. ЛСПЯВ насърчава програмите на своите национални подразделения, като им предоставя медицинска и научна литература, брошури, аудиовизуални материали и периодични издания. През 1984 г. заслугите на ЛСПЯВ „за информиране на обществеността и за насочване на съзнанието на човечеството в полза на мира“ са удостоени с награда на ЮНЕСКО.

Бележка на Павел Николов: България е също член на ЛСПЯВ.

Превод от руски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.