петък, декември 09, 2022

ТАКА КАЗВА ЛАНДАУ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Съветският физик Лев Ландау (лауреат на Нобелова награда за физика, 1962 година – бел. П. Н.) формулира своя „теория за щастието“. Формулата е проста: щастлив е този човек, който се реализира в работата, социума и любовта.

Лев Давидвич се отличавал с прекрасно чувство за хумор, откъдето идва и популярното изречение: „Така казва Ландау“.

Ето само някои негови остроумни цитати:

Предпочитам да съм пет минути страхливец, отколкото цял живот труп.

Да се ожениш щастливо е като да извадиш със завързани очи смок от чувал с пепелянки.

Физикът се стреми да направи сложните неща прости, а поетът простите неща сложни.

Математиците, притежаващи въображение, са неуспели физици. За да се занимават с физика, не им достига физическа фантазия.

Всеки има достатъчна сили, за да изживее достойно своя живот. А всичките разговори колко е трудно времето сега, е хитър начин да се оправдае собственото бездействие, мързел и различни лености. Трябва да се работи, а там – виждате ли, и времената ще се променят.

Не трябва да се прави научна кариера само върху порядъчността. Което неминуемо ще доведе до това, че няма да има нито наука, нито порядъчност!

В действителност ме интересуват само неразрешените явления. В това се състои моята работа.

Телевизорът е отходен канал, работещ в обратна посока.

Най-страшният грях е да скучаеш!.. Ще дойде Страшният съд, Господ Бог ще те извика и ще попита: Защо не си ползвал всичките блага на живота? Защото си скучал ли?

Не мога да живея без науката. А от смъртта не се страхувам.

Изтребването на досадниците е дълг на всеки човек. Ако досадникът не е разярен, това е позор за околните.

Поради краткостта на нашия живот не можем да си позволим разкоша да се занимаваме с въпроси, които не обещават нови резултати.

От дебелите книги не може да се научи нищо ново. Дебелите книги са гробище, в което са погребани отслужилите своето време идеи на миналото.

Жените са достойни за преклонение. Заради много неща, но особено заради тяхното дълго търпение. Убеден съм, че ако мъжете трябваше да раждат, човечеството щеше бързо да се затрие.

Някои смятат, че учителят обсебва своите ученици. Други, че учениците обсебват своя учител. Аз смятам, че са прави и едните, и другите – и участието в това взаимно обсебване е прекрасно.

Науките са естествени, неестествени и противоестествени.

Човек трябва всеки ден да изгражда своя живот. Никой няма да го направи заради вас. И трябва постоянно да се стремим към щастие, това е задължение на човека, негов дълг. Нещо повече, всеки трябва да се научи да се радва на живота. А нашата система на възпитание е такава, че за норма се смята не жизнерадостното настроение, а съсредоточеното униние. Стига се до анекдота: гаранция за благонадеждността на съветския човек е мрачното лице, като на мечка, и облеклото в най-мрачни тонове. Което се нарича да изглеждаш умно.

Моделът на ръководителя се състои в това да може само да размахва ръце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.