петък, декември 30, 2022

КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ СМАЙЛЧЕТО И НА КОГО ПРИНАДЛЕЖИ ТО

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Усмихващо се лице на жълт фон – символ, станал популярен през 70-те години на миналия век. Но смайлчетата били известни още в дълбока древност, а кой ги е измислил – не е известно.

Преди 3700 години някой си весел хетски грънчар надраскал типично смайлче върху едно глинено гърне. През 2017 година турски археолози разкопали парчета от този съд и вероятно са се усмихнали широко. Изображението на усмихнати личица се срещат нееднократно в средновековните и по-късни документи. Монаси, юристи, аптекари и представители на други професии, свързани с красивото писане, често оставяли по полетата графични знаци, изразяващи тяхното отношение към прочетеното или написаното. Чешкият композитор Ервин Шулхоф използвал в началото на 20-ти век тъжни и весели смайлчета в нотите на своите музикални произведения, подсказвайки на изпълнителя настроението, с което трябва да свири. Да се опрости личицето до един символ, обикновена затваряща скоба, искал още през 1969 година Владимир Набоков.

Марка от серията „Събития на 20-ти век“

Търговското използване на смойлчетата започнало още в средата на 20-ти век. Отначало стилизираното изображение на усмихващо се лице се прилагало в рекламата. Каноничното смайлче измислил американският художник Харви Бол. Именно той нарисувал яркожълтото личице с овални очи и чертички в ъглите на усмихващата се уста. Тази физиономия се появила за първи път през 1967 година върху габърчетата, чийто тираж бързо надскочил десетки милиона екземпляри. Терминът „смаилче“ („smiley“, букв. „усмихнат“ – бел. П. Н.) е измислен от Франклин Лауфрани, който започва да популяризира графичната усмивка в Западна Европа. Не минали няколко години и смайлчетата започнали да гледат хората от страниците на вестниците, от тениските, от чашите и от друга сувенирна продукция. Често се съпровождали с дружески напътствия: „Хубав ден!“. През 1982 година Скот Фалман предложил текстов вариант на смайлчето :-). Броят на използването на тава весело съчетание от препинателни знаци не се поддава на изчисление.

Опитите да се печели от усмивките започнали още през 70-те години на миналия век, когато смайлчето било регистрирано като търговски знак. Това предизвикало много съдебни спорове, влачещи се с десетилетия. През 2009 година е постановено окончателно, че на територията на САЩ знакът на усмихващото се лице е обществено достояние и всеки може да го използва така, както намери за добре. На територията на други страни смайлчетата имат конкретни притежатели, но – ако се съди по всичко, никой не им обръща особено внимание. Когато човек е в добро настроение, той се усмихва, при което се усмихва безплатно, и от излишък на чувства споделя с другите хора своята усмивка в графичен вид, иначе казано – със смайлче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.