петък, декември 02, 2022

ОФИЦЕРСКА СТАЯ, ЗАПЕЧАТАНА НАД СТО ГОДИНИ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Французинът Юбер Рошеро не се върнал от Западния фронт по време на Втората световна война.

Лейтенант Юбер Рошеро, който служел в кавалерийски полк, загинал във Фландрия на 26 април 1918 година. Съсипаните от мъка родители зазидали стаята на сина си, за да остане едно недокоснато място в спомена за него.

Къщата им се намира в градчето Белабр, Югозападна Франция – пише „The Sun“. През 1935 година родителите на Рошеро я предали на френския генерал Йожен Бридо с условие, че няма да променя нищо в стаята на покойния. Потомците на Бридо живеели там до скоро време. Сега новите собственици са отворили стаята за първи път от 102 години и възнамеряват да я превърнат в музей.

В стаята са се запазили много лични вещи на Рошеро: униформа, лула, пистолет, книги, семейни снимки. Лейтенантът е награден посмъртно с Военен кръст (Croix de guerre) за мъжество в боя. Той бил на 21 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.