петък, октомври 11, 2019

Една паметна плоча (описана накратко от Борис Акунин)

Някога, преди доста време, твърде интересният руски писател Борис Акунин (псевдоним на Григорий Шалвович Чхартишвили) имаше забележителен блог, в който публикуваше много любопитни обширни исторически бележки, доста от които тогава преведох и за моя блог.

Но Борис Акунин се отказа да поддържа блога си и сега се срещам с него единствено по страниците на фейсбук профила му, където публикува също така любопитни, макар и много по-кратки бележки, много от които също с исторически характeр.

Ето една от тях.

„Лондонските паметни плочи са моята страст. Какво ли няма да прочетеш върху тях. Ето тук например е почетена паметта на някоя си Прис Фотринхам, „втората по майсторство курва в града“, която е живяла в тази къща.

Заинтригуван, започнах, разбира се, да търся в Гугъл. Научих, че живялата преди три и половина века Прис се прославила с един трик, който не се решавам да опиша тук (всеки над шестнадесет години може да надникне в английската Уикипедия). Хората помнят…

А на „най-добрата курва в града“ сигурно някъде са издигнали паметник“.


Борис Акунин, между другото, е обиколил доста места в България, когато преди време събира материал за книгата си „Турският гамбит“ („Турецкий гамбит“, 1998 г.) – втората книга от серията за статския съветник Ераст Фандорин.

По книгата направиха и филм с известно българско участие, но филмът, сниман да бъде четирисериен, е орязан жестоко при монтажа и сведен до две серии, от което се е получила една пълна глупост и не си заслужава изобщо да се гледа…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.