четвъртък, октомври 31, 2019

Хелоуин: викториански размах

ИЗТОЧНИК: СПИСАНЕ „ДИЛЕТАНТ“

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Как да отбележим празника не по-лошо от кралица Виктория?

Малцина викторианци можели да останат равнодушни към празници като Хелоуин. И даже самата кралица Виктория била сред неговите поклонници. Мистиката, привиденията, задгробният свят и спиритичните сеанси били сред любимите развлечения на публиката по това време. Сега Хелоуин е за мнозина само тиква със свещ в нея, евтини пластмасови маски и фалшива кръв от туби. Викторианците се отнасяли към нещата много по-сериозно, подготвяли предварително сложни костюми, а непосредствено на 31 октомври организирали домашни седенки с конкурси, гадания и, разбира се, любимите лакомства. Празнуването на Хелоуин, чиито корени идват още от келтските традиции, не могла „да премахне“ даже Англиканската църква.

ХЕЛОУИН: КЕЛТСКИ ТРАДИЦИИ

От древни времена за келтите 31 октомври бил ден, в който се провеждали фестивали в чест на умрелите. Предполагало се, че именно в навечерието на 1 ноември незримата граница, разделяща света на живите от света на мъртвите, ставала невероятно тънка, което позволявало на съществата „от другата страна“ да се промъкват в нашето подлунно царство. Палели се големи огньове, символизиращи края на лятно-есенния сезон и началото на зимния. Хелоуин бил двулик празник, едновременно радостен и тревожен. От една страна към края на октомври вече била събрана всичката реколта, хамбарите били пълни с храна, моряците, войните и пастирите се връщали по домовете си, където се приготвяли за дълго зимуване в обкръжението на своите близки. От друга страна, зимата била сезон на дълги, тъмни и студени нощи, на болести, на потенциален глад и на прочее опасности. В една от шотландските традиции по време на Хелоуин било прието да се подреждат камъни около огъня, всеки от който символизирал един от членовете на семейството. Ако на следващия ден един от камъните изчезнел, се смятало, че този родственик няма да преживее зимата.

Викторианска „вещица“

Католическата църква се опитвала да пренасочи вниманието на енориашите от изобщо всичките духове към честване на светците. Да се премахне напълно езическата традиция не се получило и затова църквата решила да видоизмени малко непосредствения повод. 1 ноември бил обявен за Ден на всички свети, а 2 ноември – за Ден на всички души, което предполагало възможността да се прави помен за всеки умрял човек. Премахването на много католически обреди с разпространението на протестантството засегнало и Хелоуин и службите за умрелите започнали да се смятат за вид магьосничество. Въпреки това на територията на Британия този ден продължил да се отбелязва с огньове, фойерверки, маскаради и гуляи. Но в Шотландия, Уелс, Ирландия и в северните райони на Англия размахът на празнуването бил по-широк, отколкото в централна Англия, където протестантите били повече от католиците.

КРАЛСКИЯТ ПРАЗНИК

Кралица Виктория организирала грандиозни празненства по време на Хелоуин. Церемониите не протичали в Англия, а в Шотландия, в замъка Балморал. Виктория участвала в тържествата заедно със своите деца, с всички придворни и с доверените си слуги. Подготовката за мероприятието отнемала няколко седмици и в навечерието на великолепното събитие множество селяни, фермери и граждани от околностите се събирали в замъка на 31 октомври.

Факелна процесия в Балморал

Всичко започвало с настъпването на тъмнината. Членовете на кралското семейство обикновено преминавали най-напред в открит файтон с факли в ръцете, а след тях се точела процесия от слуги и обитатели на замъка. Всички те също носели факли. Така обхождали заедно целия замък и околностите му, като накрая спирали при вратите, където вече горял голям огън. След това се появявал човек, облечен като плашило или дявол, който влачел след себе си каруца с чучело на вещица. Каруцата се съпровождала от девойки, облечени като феи. Хвърляли чучелото в огъня, където то изгаряло практически мигновено, а после започвал непосредственият празник с танци и песни. Канели всички празнуващи в замъка, където организирали бал, но един път било решено веселието и танците да бъдат направо на улицата до горящите огньове.

ГЛАЗИРАНИ ЯБЪЛКИ, ОРЕХИ И СТАФИДИ

Разбира се, не всеки викторианец можел да разчита, че ще бъде поканен от кралицата на бал. Въпреки това по-скромната публика имала свои начини да отбележи празника. На тържеството канели гости, стопаните се стараели всеки да бъде нагостен. Най-популярните лакомства били орехите и ябълките. Консумирали ги в невероятни количества. В Северна Англия даже наричали Хелоуин „Нощта, в която се трошат орехи“. Преди поднасянето потапяли ябълките в сироп от масло, а след това ги печели на огън. Орехите също обичали да поднасят печени. Освен тези две основни ястия, се предлагали също така плодове, курабии и ел.

Хелоуински забави

Ако вечеринката ставала в дома на заможни стопани, които са поканили голяма компания, можело да се разчита и на по-солидно угощение. Например списание „Дом и изкуство“ предлагало на читателите вариант на меню за Хелоуин. Там влизали: печени стриди, сандвичи, пуйка с плънка от кестени, глазирани ябълки, солени бадеми, маслини, салата от език, зелева салата, орехова торта, шоколадов или орехов сладолед, кафе, шоколад, бонбони, шоколадов крем, портокали, пъпеши, стафиди и различни ядки в неограничени количества. Меню, достойно не само за Хелоуин, но и за Рождество Христово.

Известна е рецептата за популярна през викторианската епоха торта. Тя трябвало да се приготвя при абсолютно мълчание. Рецептата за тортата можела дъ бъде всякаква, важното било при приготвянето ѝ стопанката да не произнася нито една дума. Когато тестото за тортата ставало готово, го поставяли във форма, а една от омъжените дами криела в него някакви предмети: пръстен, монета, копче, напръстник или ключ. Слагали тортата във фурната, след това я покривали отгоре с глазура. Трябвало да я поднасят също мълчаливо. Всеки гост получавал парче от нея (обикновено я разрязвал най-възрастният от присъстващите) и гледал дали не му се е паднал някой от скритите предмети. Пръстенът означавал сигурна скорошна сватба, ключът – пътешествия, копчето – любов, монетата – богатство, а напръстникът обикновено символизирал съдбата на стар ерген или стара мома.

Глазирани ябълки

Ябълките изпълнявали важна роля по време на празника. Използвали ги за многобройните конкурси и състезания. Най-известното от тях е ловенето на ябълки с уста от съд с вода. Макар че в това състезание можели да участват всички, момичетата обикновено предпочитали да гледат, защото по време на състезанието мнозина трябвало буквално да потапят главите си под вода при опитите да хванат ябълката. Друга забава бил конкурсът, при който на единия край на една пръчка закрепяли запалена свещ, а на другия – малка ябълка. След това окачали пръчката и я завъртали. Участниците се опитвали един след друг да захапят ябълката, но често получавали горещ восък от свещта по лицето.

Състезание за ловене на ябълки

Още един конкурс с ядене: на дебел конец нанизвали едра стафида така, че да е в самия център. Двама участници хващали с уста краищата на конеца и започвали „да ядат“ своя път към стафидата. Който първи достигнел средата, изяждал стафидата и се считал за победител. Играта, наречена „Призрачен огън“, също предвиждала използването на стафида. Слагали я в съд на повърхността на сол, напръскана с алкохол, и запалвали всичко това. Гостите танцували около пламъка, а след това трябвало да извадят стафидата, докато огънят не е угаснал.

НЕЗНАЙНИЯТ ГОДЕНИК

Повечето гадания на Хелоуин се изпълнявали от млади момичета. По същество те напомняли рождественските гадания. Въпросите засягали основно любовта и брака. Едно от популярните гадания било познаването на професията на бъдещия жених. Всяка девойка изливала с лъжица разтопено олово през отверстието на обикновен ключ за врата. Металът капел в тиган със студена вода и образувал различни фигури. По очертанията на фигурите гадаещите се опитвали да си представят какъв ще бъде по професия съпругът им. Ако се получело нещо, което приличало на оръжие, женихът ще бъде военен, кораб – моряк, плуг – фермер, книга – професор или политик. Ако капките олово не се съединявали в една фигура и оставали разединени, се смятало, че девойката или ще остане стара мома, или женихът ѝ няма да има никаква професия.

Викториански девойки по време на Хелоуин

Да се узнае какъв ще е годеникът на девойката, можело и с друго гадаене. До огнището поставяли три панички, в едната имало чиста вода, в другата – вода с мляко, третата била празна. Девойката връзвала очите си, приближавала се до паничките и потапяла лявата си ръка в първата, която ѝ попадне. Ако е чистата вода, значи ще се ожени за ерген, ако е водата с млякото, за вдовец, празната – ще остане стара мома. За да е сигурен експериментът, всяка участничка изпълнявала действието три пъти, при което резултатът се признавал, ако от трите пъти поне два пъти ръката ѝ попадне в една и съща паничка. Аналогично гадаене можели да правят и момците, само че вместо мляко във втората паничка слагали мръсна помия (това символизирало брак с вдовица).

Ако девойката не можела да реши кого от кавалерите да предпочете, използвали следния начин. Слагали орехи върху решетка, всеки от който символизирал един от поклонниците. След това поставяли решетката върху огън. Ако орехът започнел изведнъж да подскача, това означавало, че избраникът ще бъде вятърничав. Ако орехът горял или припламвал, това се смятало за признак за силно влечение към гадаещата.

Гадаене за годеник по време на Хелоуин

По време на Хелоуин се вършели също така страшни огледални гадания. Девойките се затваряли една след друга в тъмна стая със свещ и ядели ябълка, стоейки пред огледало. В разни варианти се допускали други вариации: да се бели или да се реже ябълка. Ако духовете проявят благосклонност, гадаещата ще види в огледалото лицето на своя годеник. Но някои твърдели, че им се явявал череп, а това било предзнаменование за скорошна смърт.

Случвали се и съвсем печални истории. Една девойка глътнала кокоше сърце по време на празничен обряд: според тази традиция гадаещата трябвало да се омъжи за следващия срещнат от нея нов познат. Сърцето заседнало в гърлото на девойката и тя се задушила. Но подобни случаи били извънредно редки, след като за този инцидент даже написали във вестник от 1896 година. Повечето забави и развлечения по време на Хелоуин били безобидни и викторианците участвали в тях повече заради веселието, независимо от техния мистичен характер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.